Innsatte må bæsje i pose

– Det er etisk uholdbart, sier assisterende fengselsleder på Ullersmo, Kai Næss.

Inga Kartnes og Helene Sandvig snakker om sanitærforhold på Ullersmo fengsel, mens de ser avføringsposer ligge utenfor vinduene.

SE VIDEO: NRK-programleder Helene Sandvig oppdager bæsjeposer utenfor brakkene på Ullersmo fengsel.

Hvite plastposer ligger strødd utenfor vinduene i bakgården på Ullersmo fengsel i Ullensaker. Posene er fylt med avføring som de innsatte har kastet ut av vinduene om natta.

– Tre ansatte har ansvar for å følge 190 innsatte på do på nattestid. Blir det kø, kan de innsatte bli ventende i over en time. Og må du, så må du, sier fengselsbetjent Inga Kartnes til NRK.

Flere av cellene har ikke eget toalett, og da er søppelposer muligheten de har. Kartnes forteller at det ikke føles godt at de innsatte risikerer å vente så lenge, men at det ikke er så mye hun får gjort.

– Det er ikke drittlukt akkurat nå, men om sommeren når det er varmt blir det mye verre, sier Kartnes til programleder Helene Sandvig i serien «Helene sjekker inn».

Fengselsbetjent Inga Kartnes synes det er krevende å la de innsatte bli sittende å vente i dokø.

Fengselsbetjent Inga Kartnes snakker med programleder Helene Sandvig.

Foto: NRK

– En uholdbar situasjon

– Dette er et etisk problem for oss, sier assisterende fengselsleder på Ullersmo, Kai Næss.

Han innrømmer at forholdene er dårlige, men at ressursene hindrer dem både i å bygge toaletter på cellene og å øke bemanningen på nattestid. Det er bygget 15 nye toaletter siden opptakene til tv-serien ble gjort, men det er fortsatt ikke nok.

– Det er en uholdbar situasjon, men jeg ser ikke at den kommer til å endre seg med det første så sant det ikke blir bevilget mer midler, sier Næss.

Fengselslederen mener det var ekstra ille da tv-opptakene ble gjort, fordi snøen var i ferd med å forsvinne og gamle poser kom til syne.

Urinerer i vasken

Også i Drammen fengsel må de innsatte bruke en bøtte dersom de må på do om natten. Mellom 21:30 og 07:30 er det ingen til å låse dem ut.

– Det er absolutt ikke tilfredsstillende forhold, sier fengselsleder i Drammen fengsel, Runar Jenserud.

Han forteller at det er lettere å urinere i vasken enn i bøtta, samme sted man både vasker middagstallerkener, pusser tennene og vasker hendene.

– Det er jo ingen tvil om at dette er uhygienisk og ikke tilfredsstiller 2016-standarden, sier han.

Vedlikeholdsetterslep

– Mange av fengslene våre er fra 1860-tallet, og har ikke fullgode løsninger. Vi har et stort vedlikeholdsetterslep, sier assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Jan-Erik Sandlie.

Jan-Erik Sandlie

Assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet Jan-Erik Sandlie.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han forteller at det er bevilget historisk mye penger til utbedring, men at ting tar tid.

– Vi har ingen dato på når alle innsatte har tilgang på eget toalett. Det vil bevilgningene i fremtiden bestemme.

– Er det etisk uholdbart slik situasjonen er nå?

– Dette ikke er en varig løsning og en stor utfordring for kriminalomsorgen. Standarden i dag er at alle burde ha tilgang til toalett hele døgnet.

Les mer om «Helene sjekker inn»:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.