– I sommer hendte det at vi hadde kø fra inne i flyene og hele veien opp i passkontrollen. Nå håper vi at disse automatene skal gjøre ting enklere både for politiet og passasjerene.
Sverre Magnus Joki står og klapper på en blank maskin. Han er prosjektleder i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), og har det siste året arbeidet med politiets nyeste verktøy på Gardermoen; to selvbetjente passkontrollører.
- Les også:
For voksne med nye pass
Slik ser det ut når Sverre Magnus Joki, prosjektleder i PDMT, bruker de nye automatene.
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRKFra mandag 17. desember kan voksne nordmenn bruke landets første selvbetjente passkontrollører. Alle med biometriske pass kan lese av disse i automaten, før de går inn i en sluse. Deretter blir du fotografert, og bildet sammenlignes med informasjonen i passet.
– Hvis alt stemmer kan du spasere rett over grensen helt uten å ha kontakt med andre mennesker, forteller Joki. Han tror dette vil være spesielt interessant for forretningsreisende.
– På denne måten får vi folk fortere gjennom passkontrollen, samtidig som vi får frigjort ressurser som kan brukes på andre reisende.
- Les også:
– Reisen blir enklere og mer effektiv
Hilde Vang Mathisen er kontraktsanvsarlig ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRKForeløpig er det bare installert to slike automater på Gardermoen, som et pilotprosjekt for å teste hvordan de fungerer i praksis. Kontraktsansvarlig ved flyplassen, Hilde Vang Mathisen, håper at flere maskiner blir installert snart.
– Dette føyer seg inn i vårt arbeid for å gjøre reisen enklere og mer effektiv. Med de nye automatene får vi plass til flere passeringspunkt enn tidligere, noe som forhåpentlig også gir kortere køer.
Ifølge Mathisen bør ikke automatene bli et problem for de mange reisende.
– Selvbetjening er veldig i vinden, og de fleste reisende klarer seg veldig bra på egen hånd. Vi har spøkt med at de snart ikke trenger å forholde seg til et eneste menneske, siden både innsjekking, bagasjelevering og ombordstigning kan gjøres på egen hånd.
Samtidig understreker Mathisen at dem som fortsatt ønsker å møte en levende passkontrollør, også kan gjøre det.
– Økt sikkerhet
Oppmerksomme reisende kan ha lagt merke til automatene allerede, siden de ble satt opp i sommer. Grunnen til at de ikke er blitt tatt i bruk tidligere, er et omfattende sikkerhetsarbeid som ligger bak, forteller Joki fra PDMT.
Hensikten er å forhindre at folk krysser grensene ved hjelp av falske pass.
Automatene skal også motvirke en av de største utfordringene for dagens grensekontrollører, nemlig personer som reiser på andres pass.
– Automaten måler avstanden mellom ulike punkter i ansiktet, og sammenligner dette med informasjon i passet. Derfor blir det mye vanskeligere å bruke et pass som ikke er ditt eget.
- Liker du ikke ditt eget passbilde?
– Blir ikke arbeidsledig
Grensekontrollør Svein Slåttsveen er ikke redd for å miste jobben.
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRKSelv om automaten er i stand til å kjenne igjen både pass og passasjerer, så vil det fortsatt finnes menneskelige grensekontrollører på Gardermoen. Disse får videresendt all informasjon fra automatene, og kan når som helst stoppe de reisende.
– Vi blir ikke helt borte, selv om folk kanskje ikke ser oss like tydelig, sier grensekontrollør Svein Slåttsveen.
Slåttsveen og kollegene kommer også i fremtiden til måtte sjekke passene til reisende fra utenfor Europa, mindreårige og reisende med gamle pass.
– Så vi blir nok ikke arbeidsledige med det første. I stedet kan vi bruke kreftene våre andre steder, sier han til NRK.no.
Og mye tyder på at vi får se Slåttsveen i grensekontrollen i lang tid framover. Da NRKs journalist skulle forsøke de nye automatene, ble han nemlig avvist med et stort, rødt kryss. I stedet måtte han bruke den manuelle kontrollen.
Dette var meldingen NRKs journalist fikk da han forsøkte å bruke de nye automatene.
Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK