NRK Meny
Normal

Innetørking kan gi helseplager

Tørking av klær innendørs kan ødelegge både hus og helse, viser ny forskning.

Tørkestativ

En runde med klestørk kan avgi rundt 2 liter med vann til omgivelsene.

Foto: Al Silonov / Wikimedia

Mange tørker klær innendørs, og i små leiligheter får tørkestativet gjerne plass på stuen eller soverommet. Det kan føre til astma, høysnue og andre former for allergi, viser ny forskning gjort ved Mackintosh Environmental Architecture Research Unit i Glasgow.

For tørkende klær avgir naturlig nok fuktighet til luften, og hvis denne ikke blir byttet ut kan det føre til vekst av midd, mugg og andre uhumskheter, skriver BBC.

I tillegg til å skape helseplager, kan sopp og muggvekster også sette seg på gjenstander og ødelegge disse.

– Et omfattende problem

Husmidden er viktig årsak til astma.

Husmidden er viktig årsak til astma.

Foto: Universitet i Bergen / Scanpix

Forskerne har undersøkt 100 britiske hus, og kom fram til at hele 87 prosent av disse tørker klær innendørs. Tre av fire hus hadde også problemer med for høy fuktighet innendørs, ofte på grunn av innendørs klestørking.

– Problemet med fuktige hus og dårlig inneklima er også omfattende i Norge, sier Nils Ledermann, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

– Når man tørker klær innendørs fører det til en forhøyet relativ luftfuktighet, ved at vann fordamper og øker fuktigheten innendørs.

– 25 prosent hadde farlig mugg

Vi vet at det er sammenheng mellom fuktskader i bygninger og helseproblemer. Fuktskader innendørs kan føre til vekst av muggsopp og økt forekomst av mikroorganismer som for eksempel midd. Mange mennesker får negative helseeffekter av dette spesielt allergikere og astmatikere.

– For eksempel kan man få en fremvekst av midd, som enkelte kan reagere på. Man kan også få allergi, allergisk astma og andre lignende plager.

Forskerne i Glasgow fant blant annet at 25 prosent av de undersøkte husene hadde mugg som kunne føre til lungeinfeksjoner hos personer med svekket immunforsvar.

– Lufting kan løse problemene

Ifølge Ledermann er utfordringen med høy innendørs luftfuktighet nært knyttet til hus med dårlig utlufting sammen med bovaner som øker fukttilskuddet inne.

– Husene i dag er så tette at det kan skape problemer hvis vi ikke klarer å sørge for effektiv utskifting av luft. Derfor er det spesielt viktig med god ventilasjon i fuktige rom, som vaske- og baderom. Tørking av klær bør primært foregå inne på godt ventilerte våtrom gjerne med mulighet for forsering av ventilasjonen der det er installert avtrekk med vifte.

En annen løsning kan være å kjøpe spesielle avfuktere, maskiner som fjerner fuktighet fra luften, men Ledermann mener at det er en korttenkt løsning.

– Hvis du har et fuktproblem, så ville jeg gjort noe med problemet i stedet. Det er mulig at slikt utstyr kan være greit å bruke i noen sammenhenger, men det beste vil være å utbedre bygningene slik at de er tilpasset bruken og belastningen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.