India og danskebåten best i verden

India er verdens beste reisemål. Og danskebåten opereres av verdens beste fergeselskap. Den internasjonale reiselivsbransjen har delt ut sine "Oscar-priser".

Reiseliv

Enten du skal til København eller Agra kan reisen være helt i verdenstoppen, ifølge den mest prestisjefulle kåringen.

Foto: ScanStock (montasje)

I løpet av året deles det ut mange hedersbevisninger for "verdens beste" i reise- og turistbransjen. Men World Travel Awards er den gjeveste kåringen av dem alle.

I går kveld gikk den internasjonale finalen av stabelen i Qatars hovedstad Doha.

Økende turisme

For første gang trakk India det lengste strået i den aller mest ettertraktede kategorien som verdens beste reisemål. Her var New Zealand, New York, Cape Town, Rio de Janeiro, Sydney og fjorårsvinneren London blant de andre finalistene.

At inderne gjør det skarpest, kan gi positive ringvirkninger for landets økonomi i en tid da det internasjonale reiselivet er i ferd med å stable seg på beina igjen etter noen tøffe år, ifølge arrangørene i Doha.

Turismen er på vei opp, og ekspertene regner med at hele én milliard reisende vil lande på flyplasser verden over i 2016.

Best i lufta

Etihad Airways

Etihad Airways vokser raskest, og er nok en gang kåret til verdens beste flyselskap.

Foto: Gert Mewes / Flickr/CC/

For tredje år på råd er Etihad Airways utpekt som verdens beste flyselskap i året som gikk.

En av forklaringene er at Etihad nå er det selskapet i verden som vokser raskest. Også passasjerene verdsetter med andre ord det nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emiratene. 7,1 millioner av dem gikk om bord i Etihad-fly i 2010. Det er en økning på 13 prosent fra året før.

Også de såkalte lavprisselskapene har selvsagt fått sin vinner. I år går heder og ære til Easyjet, i konkurranse med 1time Airline (fra Sør-Afrika), Air Arabia, Air Berlin, Frontier Airlines, GOL (Brasil), JetBlue og Mango (Sør-Afrika).

Changi-flyplassen i Singapore holder stillingen som verdens beste flyplass, en heder den også fikk i tre av de fire foregående årene.

DFDS på toppen

Danskene kan også sette en fjær i hatten. DFDS utpekes til verdens beste fergeoperatør, og vipper dermed den britiske konkurrenten P&O Ferries av tronen.

Foruten danskebåten mellom Oslo og København, opererer DFDS fergeruter i Østersjøen og fra Storbritannia til Danmark, Frankrike og Nederland. P&O vant denne kategorien de to foregående årene.

De beste øyene

Mauritius

Mauritius er det beste valget hvis du drømmer om en tropisk øyferie, ifølge World Travel Awards.

Foto: ScanStock

Drømmesteder som Bali, Barbados, Kreta, Langkawi, Maldivene, Seychellene, Zanzibar og kinesiske Sanya var nominert i kategorien beste turistøy.

Men Mauritius gikk av med seieren, slik øynasjonen gjorde også i 2009 og 2010.

Omfattende kåring

World Travel Awards er den mest omfattende kåringen av de beste reisemålene og bedriftene i turistbransjen verden over:

Årets kandidater omfattet mer enn 5000 destinasjoner og selskaper i 162 land.

Prisene for "Årets beste" ble kåret i hele 146 kategorier, av en jury på mer enn 210.000 fagfolk og forbrukere. World Travel Awards ble i går delt ut for 19. året på rad.

Her er noen av de andre vinnerne:

Og som i fjor, går den nederlandske turoperatøren Oceanwide Expeditions til topps i kategorien verdens beste reiser til polarstrøk.

Dette selskapet organiserer blant annet charterturer fra Brussel til Svalbard, og har også Lofoten, Jan Mayen og Bjørnøya på programmet.

Tidligere i år har World Travel Awards kåret Kayak til den beste reisesøkemotoren på nett.

Konkurrentene i den finalen var Cheapflights, Fare Compare, Skyscanner og The Co-Operative travel.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.