Hopp til innhold

– La bilen stå hvis du kan gå eller sykle på 20 minutter

Oppfordringen kommer fra engelske helseeksperter i håp om å få bukt med det stadig økende helseproblemet vi står overfor i dag: inaktivitet.

Sykling og gåing

– Det er ikke nødvendigvis mer trening som skal til, men vi må røre oss mer i løpet av dagen, mener NTNU-forsker.

Foto: Colourbox/SVLuma®

Kan du gå eller sykle dit du skal på 15 eller 20 minutter, bør normen være å la bilen stå, ifølge engelske helseeksperter.

– Hverdagsaktiviteten har gått betydelig ned i de siste årene. Vi tilbringer for mye tid foran skjerm og i bil, supplerer NTNU-forsker Trine Moholdt.

Les også:
Dette er Norges beste sykkelby

– Må bli et mer attraktivt valg

– Oppfordringen er et nødvendig grep for å få bukt med inaktivitet, som utgjør en stor helserisiko i England, mener The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE).

Salven ble særlig rettet mot de lokale ordførerne for å få sykling og gåing til å bli et mer attraktivt valg for befolkningen.

Leiesykler, bilfrie arrangementer, bedre kart og gå- og sykkelstier var noen av tiltakene som ble foreslått, ifølge BBC.

Gåstier burde også bli mer opplyste, med skilt som indikerer distanse og antall minutter til ulike destinasjoner.

I tillegg burde skoler og arbeidsplasser oppmuntre elever til å sykle og gå mer, mener det engelske helseorganet.

Fører til like mange dødsfall som røyking

Inaktivitet forårsaker mange unødvendige dødsfall hvert år, og kan regnes som en av vår tids tause mordere.

En fersk rapport fra The Lancet viser at inaktivitet fører til like mange dødsfall som røyking.

Forskerne bak rapporten påpekte hvor viktig det er å opplyse om farene ved inaktivitet, og ikke kun fokusere på fordelene fysisk aktivitet gir.

I England er det seks av ti menn og syv av ti kvinner som ikke følger de anbefalte rådene om fysisk aktivitet, opplyser BBC. Tallene er noe bedre hos barn.

Det er særlig antall minutter brukt på å sykle og gå som faller drastisk. England ligger langt bak andre europeiske land på dette feltet, hvor kun 11 minutter i gjennomsnittet brukes til å sykle eller gå.

Inaktivitet også farlig for tynne mennesker

Trine Moholdt, fysioterapeut og forsker ved NTNU, forteller at inaktivitet har vært et voksende problem i lang tid også i Norge.

Moholdt mener noen timer med trening i uka ikke hjelper så mye på fedmeutviklingen dersom resten av tida tilbringes i ro.

– Hverdagsaktiviteten har nok gått betydelig ned i de siste årene. Vi tilbringer for mye tid foran skjerm og i bil. Dette er en stor utfordring i årene som kommer.

Trine Moholdt

Inaktivitet måles etter de nasjonale anbefalingene om en halvtimes aktivitet hver dag. Oppfyller man ikke disse anbefalingene, regnes man gjerne som inaktiv, sier forsker Trine Moholdt.

Foto: NTNU/ Lasse Berre

Moholdt forklarer at problemet er særlig knyttet til fedmeepidemien, men at inaktivtet også er farlig for dem som er normalvektige og tynne.

– Hos tynne mennesker som er inaktive legger gjerne fettet seg rundt magen. Dette regnes som det farlige fettet, og er blitt et viktigere mål for å forutsi sykdom og død enn BMI-verdiene.

– I tillegg til overvekt, diabetes 2 og høyt blodtrykk, øker inaktivitet risikoen for å utivkle ulike krefttyper og hjerte- og karsykdommer, noe som også kan ramme tynne mennesker, legger hun til.

– Må røre oss mer i løpet av dagen

Moholdt mener det er viktig å legge om stilen og begynne tidlig for å få bukt med problemet.

– Hvor aktiv mor er når hun er gravid, har for eksempel betydning for stoffskifte og vekten til barnet. De fleste barn opp til ni år er aktive, men det er særlig i ungdomsårene problemet med inaktivitet melder seg. Den største økningen i vekt ser vi imidlertid hos menn i 30-40-årene.

Moholdt mener roten til problemet ligger i hverdagsaktiviteten, eller mer presist; mangelen på den.

– Man er nødt til å legge om hverdagen og få en mer aktiv livsstil. Det er ikke nødvendigvis mer trening som skal til, men vi må røre oss mer i løpet av dagen. Det blir for mye stillesitting på jobb, skole og foran tv og pc på fritiden, sier hun.


Moholdt forstår at mange har det travelt og at det derfor er lett å legge skyld på tidsklemma.

Det kan likevel være fornuftig å stoppe opp og vurdere hvor travelt man faktisk har det. En halvtime hver dag mener hun de fleste burde få til.

– Det er ingen mirakelkur som skal til. Det er de små grepene som fortsatt gjelder, som for eksempel å ta trappen i stedet for heisen, gå til jobb og la bilen stå ved små ærender. Ofte bruker man ikke mye lenger tid på å gå eller sykle til jobb, sier hun.

– Hverdagsaktivitet gir god effekt

– Mange ser ikke verdien av hverdagsaktiviteten i like stor grad som trening i seg selv. Hverdagsaktivitet er ikke noe som gir resultater på kort sikt, men over det lange løp er den svært viktig for den fysiske helsen, forbrenningen og energibruken, sier Ronny Døhli.

Ronni Døhli

– Innfør rutiner som er lett å holde, tipser personlig trener Ronny Døhli.

Foto: Privat

Han er personlig trener og daglig leder av treningssenteret Mykje meir.

– Ofte er det lite som skal til for å gjøre en forskjell. Litt er alltid bedre enn ingenting, tilføyer han.

Døhli mener nøkkelen er mer bevissthet rundt valgene man tar i hverdagen og gjerne innføre rutiner for å sikre at man får brukt kroppen mer.

– De fleste vet hvor viktig det er å bevege seg, men problemet er å få det inn som en del av hverdagen. De små og enkle valgene er gjerne best, hvis ikke er det lett å falle fra, mener Døhli.

Døhli har følgende tips for en mer aktiv hverdag:

  • Gå opp trappene i stedet for å ta heisen eller rulletrappene. Her er det mye å hente.
  • Er det et alternativ å gå i stedet for å kjøre, så la bilen stå igjen.
  • Blir det for mye å gå frem og tilbake, bestem deg for å gå i hvert fall den ene veien, eller gå av noen holdeplasser tidligere.
  • Hvis muligheten byr seg på jobb, kan du foreslå å ta møtet ute. Diskutere mens dere går og snakker.
  • Lunsjen kan også brukes til å bli mer aktiv. Du må ikke sitte konsekvent i 30 minutter. Bruk gjerne de første ti minuttene til å gå en tur.
  • Reis deg innimellom på kontoret og ta telefonen med deg ut. Gå og snakk eller gjør enkle øvelser mens du prater i telefonen eller andre ting som ikke krever at du sitter på kontoret.
  • I stedet for å sitte tre timer foran tv-en om kvelden, bruk 30-60 minutter på å gå en tur og nyt tv-tittingen med enda bedre samvittighet etterpå.
  • Når du følger barna på aktiviteter, bruk tiden til å være aktiv i mellomtiden i stedet for å sitte passivt og se på.
  • Lek med barna. Barna synes det er kjempegøy samtidig som du får brukt kroppen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)