NRK Meny
Normal

Immun mot antibiotika?

Det er bakterier som kan bli immune mot antibiotika - ikke kroppen.

Pille (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei Jørgen. 
Jeg lurer rett og slett på om kroppen kan bli immun mot antibiotika?

 

Jørgen svarer

Hei. Kort og viktig spørsmål. Nei, kroppen din kan ikke i seg selv bli immun  mot antibiotika. Dette er en vanlig misforståelse blant folk. Det er bakteriene du kan møte på din vei, som derimot kan være eller bli immune (resistente) mot enkelte typer antibiotika.

Dette er vanlig ved streptokokkbakterier i halsen, e-coli bakterier i urinen ved blærekatarr, salmonellabakterier i tarmen etter en sydentur eller ved stafylokokkbakterier i et sår etter en sykehusinfeksjon.

Her må vi vite hvilken antibiotika (fellesbetegnelse for penicillin og alle andre typer antibiotiske midler) disse bakterien er resistente mot. Da kan vi i de alle fleste situasjoner velge et annet egnet middel.

I utlandet og sporadisk i Norge (dessverre stadig oftere) har vi tilfeller av multiresistente bakterier. Dette er bakteriestammer som er immune mot mange typer antibiotika. Men som sagt er ikke kroppen din i seg selv immun mot antibiotika.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.