Immun mot antibiotika?

Det er bakterier som kan bli immune mot antibiotika - ikke kroppen.

Pille (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei Jørgen. 
Jeg lurer rett og slett på om kroppen kan bli immun mot antibiotika?

 

Jørgen svarer

Hei. Kort og viktig spørsmål. Nei, kroppen din kan ikke i seg selv bli immun  mot antibiotika. Dette er en vanlig misforståelse blant folk. Det er bakteriene du kan møte på din vei, som derimot kan være eller bli immune (resistente) mot enkelte typer antibiotika.

Dette er vanlig ved streptokokkbakterier i halsen, e-coli bakterier i urinen ved blærekatarr, salmonellabakterier i tarmen etter en sydentur eller ved stafylokokkbakterier i et sår etter en sykehusinfeksjon.

Her må vi vite hvilken antibiotika (fellesbetegnelse for penicillin og alle andre typer antibiotiske midler) disse bakterien er resistente mot. Da kan vi i de alle fleste situasjoner velge et annet egnet middel.

I utlandet og sporadisk i Norge (dessverre stadig oftere) har vi tilfeller av multiresistente bakterier. Dette er bakteriestammer som er immune mot mange typer antibiotika. Men som sagt er ikke kroppen din i seg selv immun mot antibiotika.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)