Ikke vent for lenge hvis gavene skal byttes

Skjorta er for stor. Skiene for lange. Genseren har feil farge. Mange julegaver kan byttes, men du kan ikke kreve det.

Julegaver

Mye kan byttes, men ikke alt.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

I dag fjerde juledag skal "alle" bytte julegaver.

– Du kan ikke kreve å få byttet dem. Men de aller fleste butikker er velvillige, sier fagsjef Johanne Kjuus i Virke Handel.

Johanne Kjuus, fagsjef handel

Bytting av julegaver er blitt vanlig praksis. Men du kan ikke kreve det, sier fagsjef Johanne Kjuus i Virke.

Foto: Virke

– Med en byttelapp har du uansett rett til å bytte, men husk at varigheten kan variere. Noen byttelapper gjelder bare for romjulen; andre i flere måneder, sier hun til NRK.no.

Hvis gaven er kjøpt på salg, kan byttet bli en liten utfordring.

– Utsalg er blitt ganske vanlig rett før jul. Noen salgsvarer kan ikke byttes. Ellers er det kampanjeprisen som gjelder. Du kan som oftest ikke bytte til en vare med ordinær pris, forteller Kjuus.

Bytting av julegaver er faktisk god butikk for handelsnæringen.

– Mange kunder kjøper gjerne noe ekstra når de likevel er innom for å bytte. Også i romjulen har forretningene gode omsetningstall. Ikke minst hvis været og skiføret lar vente på seg, sier Johanne Kjuus.

Vanlig service

Forbrukerrådet anbefaler å ta vare på kvitteringen. Du har ingen automatisk bytterett ifølge Forbrukerkjøpsloven. Likevel er bytting av ubrukte og uskadede julegaver blitt vanlig service i norske butikker.

– Men dette gjelder ikke absolutt alle varer, sier lederen i Forbruker Europa, Ragnar Wiik.

Ragnar Wiik

På nettet har du inntil 12 måneders angrerett hvis nettbutikken unnlater å informere om denne rettigheten, sier Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Undertøy og hygieniske artikler er eksempler på gaver som vanligvis ikke kan byttes.

Som oftest går det greit å bytte kurante ting som bøker, ubrukte klær og annet som lett kan videreselges til andre kunder.

– Noen butikker opererer med spesielle vilkår for bytte i julen, for eksempel begrenset tid eller at kundene må akseptere en tilgodelapp, forteller Wiik.

Du kan ikke kreve å få pengene tilbake, men tilgodelapper er gyldige i tre år hvis det ikke står noe annet.

Angrerett på nettet

Er gaven kjøpt på nettet, er det angreretten som gjelder. Den er lovfestet, og varer i 14 dager fra varen er mottatt. Denne regelen gjelder alle nettbutikker i EØS-landene.

Ifølge Wiik gjelder angreretten på nett ikke for varer med inngravering bestilt av kjøperen eller for forseglede lydprodukter, alkohol og hygieneartikler.

Nettkunder må ikke oppgi noen grunn til byttet, men overholde fristen.

– Unnlater nettbutikken å informere om angreretten, utvides fristen til inntil tolv måneder, sier Wiik.

Vil du bytte, er hans råd at du snarest mulig sender en e-post til selgeren om at du vil angre. Legg gjerne ved skjemaet som nettbutikken skal ha sendt deg.

– Mange av de store kjedene tilbyr såkalte åpne kjøp i for eksempel 30 dager også for varer kjøpt på nettet, legger han til.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.