NRK Meny
Normal

Ikke vask deg for ofte

Hyppig bruk av sterk såpe og sjampo kan gi plager som kløe og utslett i undelivet og i hodebunnen.

Illustrasjonsbilde
Foto: Getty Images

 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått et slags utslett og tørr hud på de ytre kjønnsleppene som klør en del. Hva kan det være? Jeg har også irritert og tørr hodebunn, og har kjøpt ny shampoo som jeg håper vil hjelpe. Kan dette henge sammen?

Åse svarer

Hei. Dette kan komme av at du vasker deg for ofte med for sterk såpe eller sjampo. Du bør ikke vaske deg med såpe mer enn en gang daglig i underlivet og da med en som er parfymefri. Soppinfeksjon i underlivet kan også gi kløe og utslett.

Plagene i hodebunnen og på kjønnsleppene kan ha en sammenheng. Nå vet jeg ikke om du har hatt eksem- og/eller allergisymptomer som barn eller i de senere årene, men tilstanden som kalles atopisk eksem kan gi slike plager som du beskriver.

Psoriasis er en hudsykdom som også kan gi utslett og tørr, kløende hodebunn. Så dersom plagene vedvarer på tross av skifte av sjampo og såpe bør du nok oppsøke en hudlege for en vurdering.

God bedring!

Hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer 

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.