NRK Meny
Normal

Ikke ute etter sex

Utro menn er ikke først og fremst på jakt etter sex. De vil har bekreftelse.

Par (Illustrasjonsfoto)
Foto: Martin Kierstein

Tvert i mot av hva mange tror er det ikke sexen som først og fremst lokker utro menn når de bedrar sin partner. De søker følelsesmessig bekreftelse, ifølge familierådgiver og forfatteren Gary Neuman, som har skrevet bok om temaet.

Neuman har fulgt 100 trofaste menn og 100 utro menn gjennom to år for å finne ut hvorfor visse menn er utro og andre ikke.

Les også
Fire av fem er utro
Slik oppdager du utroskap

Lite verdsatt

Etter sin to år lange studie slår Neuman fast at hovedårsaken til at menn bedrar sin partner er at de ikke føler seg følelsesmessig verdsatt.

Hele 48 prosent av de utro mennene i studien oppga at årsaken til utroskapen var at de følte seg lite satt pris på i forholdet.

Bare åtte prosent oppga at de først og fremst var utro fordi de ville ha sex med andre enn sin partner, og at sexlivet hjemme var utilfredsstillende.

Neuman sier til Newsweek at mange av mennene følte seg lite verdsatt og utilstrekkelig i parforholdet, og at elskerinnen ga dem den bekreftelsen de trengte.

Les også
- Utroskap er veldig vanlig

Professor i psykologi, Frode Thuen

Professor Frode Thuen.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

– Behov for å være ålreit

Her i landet er det ikke forsket på hvorfor menn er utro. Professor i psykologi, Frode Thuen, sier at tallene i Neumanns undersøkelse absolutt er interessante, men at man samtidig må ta dem med en klype salt.

– Min erfaring er at folk ikke alltid er klar over motivene for å være utro, og at årsaken ofte er sammensatt.

I noen tilfeller vet man at folk gjerne vil fremstå som ålreite og at det da kan være flaut å svare at det bare er sex som er drivkraften, sier Frode Thuen.

Thuen mener også at svarene vil variere veldig, alt etter hvordan informasjonen er hentet inn.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.