Hopp til innhold

Ikke sett glassene opp ned i skapet

Setter du våte glass opp ned, stenger du fuktigheten inne. Det kan medføre såkalt glasskorrosjon.

Glass

Setter du glassene opp ned kan de få en hvit hinne som aldri går bort.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Nyvaskede glass bør de ikke plasseres opp ned i skapet, skriver Pluss Tid på sine sider.

Irriterende hvit hinne

Årsaken er rett og slett at dersom de plasseres opp ned, stenges fuktigheten inne i glasset.

Fuktigheten kan angripe glassoverflaten og medføre glasskorrosjon, en hvit hinne på glasset.

– Glass er generelt et veldig resistent materiale som tåler kontakt med de fleste kjemikalier, noe som gir glass en rekke anvendelsesområder. Det har derimot dårlig hydrolytisk resistens, hvilket betyr at det ikke tåler fuktighet spesielt godt, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice hos Lilleborg og ekspert i Pluss Tid til NRK.no.

Fuktighet kan føre til et kjemisk angrep på glasset hvor enkelte bestanddeler i glassoverflaten byttes ut med vannmolekyler.

– Denne prosessen skjer raskest med basiske ioner i glassmaterialet, og det dannes da en alkalisk hinne på glassoverflaten. Hinnen bryter ned glasset. Dette fenomenet kalles glasskorrosjon og er en irreversibel prosess, forklarer hun videre.

LES OGSÅ: Slik vasker du vinduene mest effektivt

Forsvinner aldri

Har du først fått den hvite hinna på glasset, blir den aldri borte.

Glasskorrosjon vil ikke skje spontant, men over lang tid og etter et stort antall oppvaskrunder.

– Påbegynt korrosjon vil alltid fortsette å utvikle seg, men hastigheten dette skjer med kan variere. Glasskorrosjon fører etter hvert til at glassene blir matte og ugjennomsiktige med en melkeaktig farge, forklarer hun videre.

Glasskorrosjon

De fleste vil nok kaste glasset når det får en hvit stripe slik som det i midten. Men fortsetter du å vaske det kan det til slutt bli helt hvitt, slik som glasset til venstre. Det er vasket minst 1000 ganger i oppvaskmaskinen, forteller Malin Skaar.

Foto: Malin Skaar / Lilleborg

LES OGSÅ: Enkel rengjøring av stekeovnen

Sjekk om det er kalk

Malin Skaar

Alle typer klart glass kan få hvit hinne. Jo mer bly glasset inneholder, dess fortere får glasset hvit hinne, sier Malim Skaar.

Foto: Bjørn Inge Karlsen / HM Foto

Glasskorrosjon forveksles ofte med ulike typer belegg, som for eksempel kalkbelegg.

Er vannet hardt med kalk, kan kalken legge seg på glasset og i oppvaskmaskinen.

– Oslo har generelt ganske bløtt vann med lite kalk, men det finnes hardere vann med mer kalk andre steder, forteller Skaar.

Dersom det bare er belegg som gjør glassene matte, kan dette fjernes ved å skylle dem i sitronsyre som du får du kjøpt på apoteket.

– Hell varmt vann i en plastbøtte og tilfør cirka 40 gram sitronsyre. Legg glassene oppi og la det virke til du ser at glassene blir blanke. Et kjerringråd er å legge glassene i ren eddik, forklarer eksperten.

Hvis det likevel viser seg å være en korrosjonshinne, kan det slipes bort hos Hadeland Glassverk.

– Vi håndpolerer glassene innvendig eller vasker glassene i syre. Det tar mellom to og tre måneder og koster 100 kroner per vinglass, sier Knut Arne Sørli, produksjonssjef hos Hadeland Glassverk til NRK.no.

LES OGSÅ: Så du trodde du hadde det rent hjemme?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)