Hopp til innhold

Tre steder du ikke bør oppbevare smykkene

Gull og sølvtøy er veldig populært å stjele. – Det er særlig tre steder i huset tyvene skynder seg til for å finne smykkeskrinet ditt, sier eksperter.

Tyv

Innbrudstyvene vet godt hvor smykkene dine ligger, ifølge If. Ekspertene mener at det beste er å oppbevare smykkene i en fastlåst safe eller låsbart skap. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Sivert Rannem

Sivert Rannem, politioverbetjent i Trøndelag politidistrikt

Foto: NRK

– Når en innbruddstyv bryter seg inn i et hjem i dag, er det små verdigjenstander og kontanter som står øverst på lista: Ting som er lette å putte i en bag eller sekk, er av høy verdi og kan fraktes enkelt og diskret bort fra gjerningsstedet, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Politiet bekrefter at smykker fortsatt er populært for tyver.

– Smykker og sølvtøy er ettertraktet som tyvegods fordi det tar liten plass og er vanskelig å spore. Det har også høy verdi på det illegale markedet, blant annet grunnet høye metallpriser, sier Sivert Rannem, politioverbetjent i Trøndelag politidistrikt.

De tre fy-stedene

– Innbruddstyvene vet godt hvor smykkene blir oppbevart og gjemt i norske hjem. Det er særlig tre steder i huset tyvene skynder seg til for å finne smykkeskrinet ditt. Dette vet vi basert på innrapporterte saker gjennom flere år hos oss, sier kommunikasjonsrådgiveren i If.

Her er de tre stedene der du ikke bør legge smykkene, ifølge Ifs tall:

1. På badet ved eller under vasken i baderomsmøbelet

Smykker
Foto: Maria Elsness / NRK

2. På nattbordet eller i en nattbordskuff

smykker
Foto: Maria Elsness / NRK

3. Skjult i klesskapet på soverommet

Smykker i skapet
Foto: Maria Elsnes / NRK

Forsikringsselskapet Gjensidige erfarer at de samme stedene er vanlig for tyvene å gå til.

Hvor vil dere anbefale folk å gjemme smykker og andre verdisaker?

– På steder det ikke er naturlig å lete etter det, men ikke i boder dersom man bor i en bygård eller sameie – da disse er mer utsatt for raid. Med trenden vi har sett nå med raid på noen få minutter, virker det også som tyvene ikke bruker tid på safer hvis de veier nok eller er boltet fast, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

If er enige:

– Det sikreste er nok å oppbevare smykker i et lite brannsikkert skap som er godt festet i bygningskroppen. Et slikt låsbart skap trenger ikke koste så altfor mye, men skaper mye bry for tyven som kjemper desperat mot klokka og risikoen for å bli oppdaget, sier kommunikasjonsrådgiver Clementz.

Stjeler ikke tv-er lenger

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

Foto: If Skadeforsikring

Tyveritrendene har forandret seg på kort tid.

– På 70-, 80- og 90-tallet gikk tyvene etter kostbare tv-er og stereoanlegg med monsterhøyttaler, sier Clementz.

– Teknisk utstyr er lettere å spore nå, og det er derfor en større risiko å stjele og hele dette. Fortjenesten på teknisk utstyr er heller ikke så stor, og tyvegods omsettes for 5-20 prosent av reell verdi, sier politioverbetjent Rannem.

Husk at tiden er noe av det som stresser innbruddstyven mest.

– Dess lenger tid en tyv er inne i boligen, dess høyere er muligheten for å bli avslørt. Det som er lett å raske med seg på noen minutter frister derfor mest, avslutter Ifs mann.

Tyv tar

Smykker og kontanter er øverst på tyvenes ønskeliste. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)