NRK Meny

Ikke lykkeligere av å vente med sex

Sex på første date ødelegger ikke mulighetene for et langt og godt forhold, viser en ny studie.

Nygift par

Begynte det med en natt på byen eller tre års forsiktig dating? Det spiller liten rolle, skal vi tro amerikanske forskere.

Foto: Laurence Mouton / Colourbox.com

Artikkelen er flere år gammel.

Venter du til du kjenner partneren din, føler deg trygg - og kanskje til og med er gift? Eller tar du det fysiske først, og bli kjent-fasen siden?

Uansett hvordan man forholder seg til sex, kan man utvikle like gode, sterke og meningsfulle forhold, ifølge en ny amerikansk studie.

Innstillingen avgjør

Forskerne fra University of Iowa analyserte en undersøkelse om parforhold, og kom fram til at kvaliteten på forholdene i gjennomsnitt var lavere hos folk som er «løsere på tråden».

Det viste seg imidlertid at det ikke var kjapp sex som var årsaken til denne ulikheten.

Derimot var det innstilingen som var avgjørende. Sammenligner man folk som i utgangspunktet er interessert i et langvarig forhold, kommer gruppene likt ut.

Like lykkelige

642 heterofile voksne svarte på undersøkelsen. De ble bedt om å vurdere kvaliteten på forholdet sitt, styrken på følelsene, hvor fornøyde de var med sexlivet, håp for fremtiden og hvordan det ville vært for dem hvis forholdet tok slutt.

- Vi fant ikke mye bevis for at forholdene hadde lavere kvalitet fordi om de startet som tilfeldige seksuelle koblinger, sier en av forskerne til USA Today.

- Studien antyder at tilfredsstillende forhold er mulig for de som venter med sex. Men ekte kjærlighet kan også vokse fram fra en mer Sex og singelliv-aktig start, hvor folk får øye på hverandre på tvers av et rom, har sex med hverandre og så starter et forhold.

Studien er publisert i tidsskriftet Social Science Research.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.