Hopp til innhold

Ikke gjør dette med gammel medisin

Hvert år kaster norske husholdninger 600 tonn medisiner. Men bare halvparten leveres til apotekenes returordning.

Gutt ser på medisiner

Barn kan lett få i seg medisiner som oppbevares ubetenksomt. Det kan være farlig.

Foto: NRK

Hver femte av oss kaster gamle medisiner i søpla. Ytterligere tre prosent skyller dem ned i vasken eller toalettet.

16 prosent av befolkningen tar dessuten vare på medikamenter de ikke lenger bruker, ifølge en spørreundersøkelse Opinion AS har gjennomført for Legemiddelverket.

Dette er bakgrunnen for en ny kampanje som skal få oss til å rydde opp i medisinskapene våre.

Katherine Notvik

Rotete oppbevaring av medisiner kan føre til feil dosering, forvekslinger og forgiftning, sier Katherine Notvik i Legemiddelverket.

Foto: Legemiddelverket

– Rotete oppbevaring av medisiner øker risikoen for feilbruk og forvekslinger, og for uhell når barn finner og spiser dem, sier leder av kampanjen Katherine Notvik i Legemiddelverket til NRK.no.

Bare de siste tre årene har Giftinformasjonen fått mer enn 20.000 henvendelser om dette, forteller hun.

Virkning og bivirkning

Bruker du en medisin som har gått ut på dato eller som er oppbevart feil, risikerer du at den ikke virker som den skal. Uønskede bivirkninger kan også bli et problem.

Å kaste piller, tabletter og miksturer i søppelbøtta, utslagsvasken eller doen har dessuten en miljøside. Mye går urenset rett ut i hav og innsjøer, der de aktive medisinske stoffene påvirker levende organismer.

Noen hundre legemidler er påvist i lave konsentrasjoner i vannet. Verstingene er hormonpreparater, antibiotika, smertestillende midler og medisiner mot angst.

Her er rådene fra kampanjen "Rydd skapet", som Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien og interesseorganisasjonen Norsk Vann lanserte i dag:

Rydding og oppbevaring

Medisiner i søppelkasse

Mange vet ikke at gammel medisin kan returneres til apotekene. Å kaste dem i søpla er en dårlig løsning.

Foto: Maria Elsness / NRK

Rydd hver gang du får nye medisiner, så beholder du oversikten. Sørg for at det du tar vare på er i originalemballasjen, og utenfor barns rekkevidde.

Medisiner skal lagres tørt og i romtemperatur (noe skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget). Badet egner seg dårlig for oppbevaring på grunn av temperaturen.

Ha medisinene samlet på ett sted, for eksempel i et låsbart medisinskap. Unngå direkte sollys. Ikke legg preparatene i nattbordskuffen, i veska, kjøkkenskapet eller andre steder som er lett tilgjengelig for barn.

Slik kvitter du deg med medisiner

Fjern medisin når det er usikkert hvem den tilhører eller hva den brukes mot, samt medisiner som har gått ut på dato. Kvitt deg også med annet du ikke trenger lenger, for eksempel halvfulle salvetuber og nesesprayflasker.

Putt medikamentene du vil kvitte deg med i en pose, og lever den gratis på nærmeste apotek. Fjern eventuelt etiketter med personnavn.

Selv om 60 prosent av oss vet at apotekene tar imot gammel medisin, er det bare 48 prosent som benytter seg av ordningen, ifølge spørreundersøkelsen.

– Mange trenger åpenbart en påminnelse om å rydde i medisinene og muligheten til å returnere gammel medisin, og at det bidrar til å minske risikoen for medisinforgiftninger i hjemmet. Det er en viktig grunn til at vi nå drar i gang den nye kampanjen, sier Katherine Notvik i Legemiddelverket.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)