Ikke gjør dette

Babyer skal ikke smøres med solkrem.

Solkrem

Barn under seks måneder bør ikke smøres med solkrem. I det hele tatt bør ikke barn under ett års utsettes for sol.

Foto: Colourbox

Sol og sommer er deilig i vinterlandet Norge. Og solbeskyttelse er viktig, men du skal ikke smøre de aller minste familiemedlemmene med solkrem.

Ifølge barnelege Hari Cheryl Sachs i det amerikanske mattilsynet (FDA) tåler ikke babyer under seks måneder solkrem så godt.

– Babyers hud er så mye tynnere enn voksnes, og den absorberer de aktive, kjemiske ingrediensene i solkrem langt lettere, uttaler hun i en melding på FDA’s nettsider.

– I tillegg er hudoverflaten til babyer forholdsvis langt større enn den er hos eldre barn og voksne. Begge faktorer innebærer at babyen er langt mer utsatt for kjemikaliene i solkremen, hvilket øker risikoen for betennelser og allergiske reaksjoner.

LES OGSÅ: Solkrem kan være skadelig

Hold barnet i skyggen

Selvsagt skal hele familien kunne nyte sommeren, men Sachs anbefaler at babyen til enhver tid skal være i skyggen.

Ekstra påpasselig bør du være mellom klokken 10 og 14 på dagen, når de ultrafiolette strålene fra solen er på sitt mest intense.

– Solkrem på spedbarn bør i det hele tatt være uaktuelt, sier seniorrådgiver Kent Hart i det norske Astma-og allergiforbundet.

– Barn under ett år skal jo helst ikke utsettes for sol.

Hvis du på ingen måte kan unngå at babyen utsettes for sol, kan du i verste fall smøre en ørliten mengde solkrem på babyens kinn og håndbak – ingen andre steder, sier Hari Cheryl Sachs. Solfaktoren i kremen må da minst være 15.

Barnelegen anbefaler óg at du først har sjekket eventuelle allergiske reaksjoner ved å smøre bittelitt solkrem på innsiden av babyens håndledd.

LES OGSÅ: Er din solkrem skadelig? Sjekk her!

Jo mer sol, jo mer klær

little girl on the beach

Denne lille tulla er helt korrekt utstyrt med hatt og parasoll. Men ifølge det amerikanske mattilsynet burde hun også hatt heldekkende klær.

Foto: Colourbox

Den amerikanske barnelegeforeningen, The American Academy of Pediatrics, anbefaler at spedbarn kles i heldekkende, lette klær i solen.

I tillegg bør de ha på seg en bredbremmet solhatt som også skygger for nakkeområdet.

Babyer svetter ikke på samme måte som voksne. Vår svetting bidrar til å kjøle ned kroppen, men spedbarn har ikke utviklet denne mekanismen ennå. Det er derfor ekstra viktig å ikke utsette så små barn for sterk varme.

LES OGSÅ: Mor velger solkrem, far smører på

LES OGSÅ: Miljøfarlige solkremer

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)