– Utrolig hva noen pakker med seg på tur

Pakker du med datamaskin og mye sminke i tursekken? Da kan hele turen bli mislykket. Få med deg ekspertenes pakketips, så unngår du tursekk-fella.

Tursekk

UNØDVENDIG: Sekken blir fort tung hvis du pakker med mye du ikke trenger. Ikke minst får du kanskje ikke plass til det du faktisk trenger på en tur. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Anette Torjusen / NRK

Høstturen kan fort bli et mareritt hvis du drasser på alt du ikke trenger og lar det viktigste bli igjen hjemme.

– Det kan være vanskelig å pakke for høsten. Forbered deg på både minusgrader, regn og mye vind i fjellet, sier turkonsulent i Den Norske Turistforeningen, Espen Opaker Moreite.

Litt ekstra kan fort bli tungt

Først og fremst bør du ha en god tursekk, som dekker behovet for turen du skal på. Da får du plass til det viktigste, men du må velge bort alt du ikke trenger.

– Det er utrolig hva noen pakker med seg på tur, men folk blir flinkere og flinkere, sier Opaker Moreite.

Espen Opaker Moreite

EKSPERT: Espen Opaker Moreite sier det er viktig å pakke for både kulde og varme når man begir seg ut på tur nå i høst.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Den største feilen man gjør er å ta med seg mange sivile klær.

– Det kan være godt å ha en god olabukse når man kommer frem på hytta, men den er tung og lite brukervennlig i fjellet. Folk har også med seg for mye gadgets. Jeg har også sett noen ta en tung laptop opp av sekken, sier han.

Christine Thune i Turistforeningen forteller at mange glemmer at mat og drikke veier mye ekstra på langturer, så husk å beregne en kilo eller to til dette. Ellers er det fort gjort å pakke for tungt.

Christine Thune, DNT

LITE KAN BLI MYE: En liten ting her og en liten ting der, blir fort mye og tungt, advarer Christine Thune.

Foto: Julie Maske

– Ha det viktigste tilgjengelig

Selv om man bare skal være borte en dag, bør man pakke riktig, sier Thune.

– Alt som kan skje i fjellet, kan skje på en dag. Så ikke legg ut på en flere timers tur uten å pakke riktig.

De to turekspertene sverger begge til turtøy som er vanntett og vindtett, ull og gode fjellsko.

– Ha det viktigste tilgjengelig. Det vil si det du trenger når du er ute og går. Legg det tyngste i bunnen av sekken og inntil ryggen for best mulig bæring og balanse, sier Thune.

Høsttursekken

VIKTIGST: En god sekk, ull, skift, gode sko, kart, kompass, termos, vind- og vanntette klær, hodelykt, votter og lue, bør med i sekken ifølge Den Norske Turistforeningen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Bål og kos

Naturelsker og forfatter Mikkel Soya Bølstad har skrevet boka Vill Glede. Han er fan av tynn ullhals i sekken.

Mikkel Soya Bølstad

KOS: Forfatter Mikkel Soya Bølstad sier det er viktig å tenke kos i tillegg når man er på tur. Så utstyr til bål vil han ha med i sekken.

Foto: Privat

– En tynn ullhals er gull for store og små og kan til og med fungere som en balaklava om man ikke har med lue. Er det mye hjortelus i området, kan det være digg å ha en hatt, caps eller en lue, så slipper man å ha dem kravlende rundt i håret.

Forfatteren mener også termos hører hjemme i høstsekken.

– Høst er også tid for bål. Bålkjele, fyrstikker og en liten tursag eller turøks er topp å ha med. Bakken begynner å bli kald å sitte på, så en liten sitteplatte eller et liggeunderlag er kjekt å ha i bakhånd.

Høstsol i skogen

FIN TID: Høsten byr på fine farger og lyng som bader i lav sol. Men det er også en tid man bør være ekstra på vakt på hva man har med i sekken. Hvis ikke kan turen bli et mareritt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)