Hopp til innhold

Anbefaler ikke å drikke varmt vann fra springen

Det gamle rådet om at du ikke skal drikke varmt vann fra springen stemmer fortsatt. Og varmt springvann bør heller ikke brukes til koking.

Vann i kopp

NEI, NEI, NEI: Varmt vann fra springen kan i ekstreme tilfeller gi kobberforgiftning eller diaré, spesielt hos barn.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det kan være fristende å tappe varmt vann rett fra springen når du skal ta deg en kopp te eller lage mat. Men det gamle rådet om at du ikke skal bruke varmt vann rett fra krana stemmer fortsatt:

Forsker Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet

Vidar Lund, Folkehelseinstituttet.

Foto: www.fhi.no

– Varmt vann fra springen har et forhøyet innhold av tungmetaller, spesielt kobber. Dette kan i ekstreme tilfeller gi kobberforgiftning eller diaré, spesielt hos barn, sier Vidar Lund til NRK. Han er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Vil vannforskeren da si at det er skadelig å drikke varmt springvann?

– Hvorvidt det varme vannet er helseskadelig å drikke vil avhenge av hvor mye kobber og tungmetaller det inneholder. Men det er en viktig grunn til at varmt vann ikke er definert som drikkevann, sier Lund.

Varmt vann gir bakterievekst

En annen vannekspert, Sveinung Sægrov, forteller mer om hvorfor det varme springvannet ikke er bra for deg.

Sveinung Sægrov

Sveinung Sægrov, NTNU.

Foto: Privat

– Det varme vannet kan også gi opphav til bakterievekst, sier Sægrov, som er professor ved Institutt for Vann og Miljøteknikk på NTNU.

Anbefalingen gjelder for hele landet.

– Kobberinnholdet vil variere noe rundt om i landet, avhengig av hvor surt vannet som leveres fra vannverket er. Surt vann tærer nemlig på metalliske rør, og fører til økt tungmetallkonsentrasjon i vannet, forteller Vidar Lund.

Varmt vann bør heller ikke brukes til koking

Å tappe varmt vann fra springen og koke det etterpå i kjele eller vannkoker er heller ikke lurt.

– Selv om vi koker vannet og dreper bakteriene, vil ikke tungmetallene forsvinne​ fra vannet, opplyser professor Sægrov.

vannglass

Kaldt vann bør få renne litt før du mesker deg.

Foto: Maria Elsness / NRK

La det kalde vannet renne

Også når du skal ta deg et glass kaldt vann bør du ta visse forholdsregler.

– Når det gjelder kaldt kranvann, så bør det også få renne en liten stund før du tar deg et glass. Dette er først og fremst for at vannet skal bli ordentlig kaldt og smake best mulig. Men det er også for å få spylt ut de metallene som kommer fra kraner og rør når vannet har stått stille en stund, sier Lund.

Eksperten har en siste oppfordring:

– Rådet er å kun bruke varmtvannet til det er ment å brukes til, nemlig til vask, oppvask og personlig hygiene. Og videre kun benytte kaldtvann til drikke og matlaging, avslutter vannets mann.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)