Ikke bli syk i helga

Myten om at du bør bli innlagt på sjukehus på hverdagene mellom klokka ni og fire, kan stemme på norske sykehus.

Pasient og sykepleier (illustrasjonsfoto)
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Lavere bemanning i helgene fører til dårligere helsetilbud til folk som blir syke utenom vanlig arbeidstid. Det mener helsepersonell, som er bekymret over situasjonen.

Døde av lårbeinsbrudd

Arne Bendiksen
Foto: NRK

Otto Arne Bendiksen ble innlagt på Stavanger Universitetssjukehus med lårbeinsbrudd en fredag ettermiddag.

- Vi besøkte jo far mens han lå på sjukehuset, og vi var veldig fortvila fordi han ikke fikk den hjelpen han hadde krav på, sier sønnen Arne Bendiksen til NRK Puls.

Faren døde 60 timer senere, mandag morgen, uten å ha blitt operert. Årsaken var at antall operasjonsteam på sjukehuset er redusert fra tre til to i helgene, slik at andre operasjoner dyttet Bendiksen bakerst i køen.

- Når du kommer inn akutt, bør du bli behandla akutt. Dette dødsfallet var helt unødvendig, og far kunne hatt mange gode år til, sier Bendiksen.

Video: Dårligere helsetilbud i helgene

Video nsps_upload_2009_1_12_8_32_50_2092.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kø mandag morgen

Bemanningssituasjonen er et problem utenfor arbeidstida, forteller avdelingsoverlege ved kirurgisk-ortopedisk klinikk Kåre Revheim.

- Det er ingen grunn til at det skal være færre øyeblikkelig hjelp-team på jobb i helgene enn ellers. Vi synes det er et problem at operasjonskapasiteten er for liten til å ivareta det vi synes burde vært operert raskt. Vi synes ventetida blir for lang, sier han.

Revheim forteller at det vanligvis ligger tre-fire pasienter og venter når personalet kommer på jobb mandag morgen.

- Det kan det gjøre en vanlig dag også, men da har de ikke venta lenger enn fra dagen før, fortsetter Revheim.

Personalet fortviler

Også ved Universitetssykehuset Nord-Norge er personalet bekymra for bemanninga. Oversykepleier ved Akuttmedisinsk avdeling Jon H. Mathisen har tall som bekrefter at det er færre sykepleiere per pasient i helgene.

- De ansatte leverer inn avviksmeldinger og rapporterer ukentlig om at det har vært marginal bemanning i helgene. De har en opplevelse av frustrasjon og fortvilelse fordi vi har for lite ressurser. Vi trenger flere folk, sier Mathisen.

Større sjanse for å dø i helga

I Norge har vi ikke undersøkt konsekvensene for pasienter som blir innlagt en helgedag i forhold til en vanlig ukedag. Men i Danmark viser en undersøkelse at helgepasienter får dårligere behandling, og tallene indikerer at det er større sjanse for å dø hvis du blir innlagt i helga.

- Det er ingen grunn til å tro at situasjonen er annerledes i Norge enn i Danmark, sier professor i pasientsikkerhet Karina Aase.

Aase jobber med pasientsikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

- Vi ser planlagt redusert bemanning på norske sykehus både i sommerferien og i helgene. Det kan bety økt arbeidsbelastning og tidspress for de som er tilstede på jobb, og det igjen kan være en risiko når det gjelder kvalitet og sikkerhet i pasientbehandlinga, sier Aase.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)