NRK Meny
Normal

Ikke la deg lure av denne frukten

– Jeg ble overrasket over sukkerinnholdet i en del poser med tørket frukt, sier ernæringsekspert. Spiser du fire fiken eller åtte dadler, får du i deg like mye kalorier som i en halv liter brus.

Dadler

Ikke engang tørket frukt er det bra å spise for mye av.

Foto: Maria Elsness / NRK

Jo da, det er viktig å kose seg i jula. Og kanskje har du tenkt at tørket frukt – det er jo både godt og sunt! Da må vi dessverre skuffe deg litt nå. Riktignok får du i deg mye fiber, mineraler og næringsstoffer når du spiser tørket frukt. Men disse godbitene er stappet med naturlig sukker, og i mange tilfeller også tilsatt sukker.

- Ja, tørket frukt er noen skikkelige kaloribomber.

Lise von Krogh, ernæringsfysiolog.
Lise von Krogh

– Tørket frukt er uansett bedre enn smågodt, sier Lise von Krogh.

Foto: Solveig Husøy / NRK

– Ja, tørket frukt er noen skikkelige kaloribomber. Dadler inneholder nesten 300 kalorier per hundre gram, mens du får i deg rundt 250 kalorier når du spiser hundre gram fiken, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Bramat.no, til NRK.no.

Og for å si det på en enklere måte:

– Spiser du fire fiken eller åtte dadler, så får du i deg like mye energi som i en halv liter brus, forklarer ernæringseksperten.

Sjekk kaloriinnholdet her:

Tabellen viser at mye tørket frukt og bær inneholder masse kilokalorier (kcal), eller kalorier som vi gjerne sier:

Kaloriinnhold i tørket frukt og bær:

Frukt/bær

Energi (kcal)

Sukkerbiter per dl.

Aprikos, tørket, naturell

242

11

Daddel, tørket, naturell

299

26

Eple, tørket, naturell

272

8

Fiken, tørket, naturell

253

21

Rosiner, naturell

272

19

Svisker, naturell

183

14

Gojibær, tørket, naturell

360

17

Jordbær, tørket, sukret

380

35

Ananas, tørket, sukret

340

20

Tranebær, tørket, sukret

340

24

Mango, tørket, sukret

350

19

Blåbær, tørket, sukret

370

26

Sukat, tørket, sukret

320

27

(Kilde: Matvaretabellen og ernæringsfysiolog Lise von Krogh)

Rosiner

Heller ikke rosiner er uskyldige. 272 kalorier får du i deg hvis du spiser 100 gram.

Foto: Maria Elsness / NRK
Britt Kåsin

– De næringsrike dadlene var en stor næringskilde for dem som drev med ørkentransport i Nord-Afrika, sier Britt Kåsin.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
Tørket frukt

Dadler gir deg hele 299 kalorier per 100 gram, det tilsvarer 26 sukkerbiter per desiliter.

Foto: Maria Elsness / NRK

Frisk frukt er bedre

Da er det mye bedre å spise vanlig, frisk frukt. Det tar lengre tid å spise, og du klarer ikke å spise så mange av gangen. Det fort gjort å spise ti tørkede ferskener, men en hel kurv friske ferskener spiser du neppe i én jafs.

– Når frukten tørker, forsvinner 70–90 prosent av vannet og fruktsukkeret konsentreres. Men tørket frukt er uansett et mye bedre valg enn brus, smågodt og annet industrifremstilt godteri. Tørket frukt er både energitett og næringstett, mens godteri bare er energitett, forteller von Krogh.

Fiken inneholder for eksempel veldig mye kalsium, og du får dermed ikke bare i deg tomme kalorier.

– Det eneste av betydning som forsvinner fra frukten i tørkeprosessen er C-vitamin. Fiberinnholdet blir også veldig konsentrert i tørket frukt. Men siden disse godsakene er så veldig rike på sukker, vil jeg ikke anbefale at du koser deg med mer enn en håndfull, sier ernæringsfysiologen.

Med mindre du har med tørket frukt på skitur – da kan du unne deg litt ekstra.

– Jeg alltid har med fiken i anorakken når jeg er ute på ski eller sledetur, røper hun.

Dadler holdt i liv i ørkentransporten

At tørket frukt inneholder masse kalorier har kommet til nytte i mange av opprinnelseslandene.

– Dadler er jo utrolig næringsrike, og det gjorde at det var den store næringskilden for dem som drev med ørkentransport i Nord-Afrika. Både folk og dyr holdt seg mette på karbohydratene i den tørkede frukten, sier Britt Kåsin, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no).

For å komme seg gjennom ørkenen trenger man mat med mye kalorier.

– Dadler blir fortsatt brukt som kjempeviktig matevne i Nord-Afrika, både som overvintringsmat og ved store transporter, forteller frukteksperten.

Eksotisk

Tidligere var fiken og dadler veldig spennende frukt i Norge i julen.

– Tørkede dadler og fiken var virkelig det eksotiske innslaget i julen, det kom jo langveisfra. Vi har lang tradisjon for å sette frem dadler og fiken som snacks i julen, sier Britt Kåsin.

Frukttilbudet i Norge har endret seg enormt.

– Nå importerer vi jo alt som finnes av frisk frukt og bær fra hele verden, og tørket frukt har fått en helt annen posisjon. Det har vært en utrolig utvikling siden 80-tallet, og vi har mye finere fruktfat nå, forteller fruktens dame.

Sjekk sukkerinnholdet

Dadler og fiken er ikke tilsatt ekstra sukker. Men Lise von Krogh har sett mye tørket frukt i butikkene som er søtet.

– Jeg ble veldig overrasket, jeg hadde ikke forventet at det skulle være tilsatt så mye sukker. Jeg har for eksempel sett produkter som bare inneholder 60 prosent frukt eller bær. Da er det tilsatt masse sukker, og vinningen går opp i spinningen, sier ernæringseksperten.

Et enkelt tips er at du rett og slett sjekker på pakken hvor mange prosent bær eller frukt det er i produktet.

– Det skal stå oppgitt hvor mange prosent bær det inneholder. Og resten er da stort sett bare sukker. Det beste er å velge tørket frukt uten tilsatt sukker, forteller von Krogh.

Faktarammene øverst til høyre viser deg kaloriinnholdet i populære julekaker og juledrikke.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.