NRK Meny

Ica tilbakekaller mulig giftig tunfisk

Euroshopper tunfisk i vann kan være helsefarlig, og skal derfor ikke lenger være til salgs på Ica.

Tunfisk

Har du den tilbaketrukkede tunfisken i vann fra Euroshopper hjemme, hjelper det ikke å varmebehandle den. – Tunfisken kan være giftig og må ikke spises, advarer Mattilsynet.

Foto: Ica Norge

Artikkelen er flere år gammel.

Jan petter Svinø

- Du må ikke spise tunfisken som er trukket tilbake, advarer an Petter Svinø fra Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Utilstrekkelig varmebehandling av tunfisk i vann fra Euroshopper, gjør at Ica har trukket tilbake produktet, melder Mattilsynet.

Produktet kan være helsefarlig.

- Hermetisk tunfisk er en vare med veldig lang holdbarhet. Derfor er det ekstremt viktig at produktet har fått en høy nok varmebehandling, over 121 grader i minimum tre minutter, forklarer Jan Petter Svinø, seksjonsleder i Mattilsynet til NRK.no.

Les også: ICA tilbakekaller kjøttdeig

Giftstoffer kan oppstå

Svinø forteller videre at tunfisk inneholder histidin som kan omdannes til histamin, et giftstoff som man ikke bør få i seg.

- Giftstoffet kan gi symptomer som hevelse, og en følelse av at det brenner i halsen og i munnen. I tillegg kan man få oppkast og diaré, sier han.

Når tunfisken ikke får tilstrekkelig varmebehandling vil dette kunne skje, i tillegg til at andre bakterier kan vokse frem.

- Det er meningen at produktet skal holde i flere år, da vil bakteriene kunne vokse lenge. Hvis det er sykdomsfremkallende bakterier som får vokse, vil det være helsefarlig. Over tid vil produktet uansett bli ødelagt, forklarer Svinø.

Tunfisk

Tunfisken som er trukket tilbake er enten av denne varianten, eller den det er bilde av øverst i artikkelen.

Foto: Ica Norge

Les også: Tilbakekaller svinekjøtt

Må ikke spises

Noen bakterier produserer gass slik at boksen vil bule ut.

Men selv om du har en boks som ser helt fin ut, bør du ikke spise den dersom det er fra det partiet Ica har trukket tilbake.

- Har du en boks med datomerkingen vi advarer mot bør du levere den tilbake til butikken. Histaminene forsvinner ikke med varmebehandling, derfor bør du ikke ta sjansen på å spise den, advarer Svinø fra Mattilsynet.

Forbrukere som har kjøpt produktet kan få pengene tilbake.

- Det holder å ta med boksen tilbake til butikken så får du pengene tilbake selv om du ikke har kvittering, sier Bjørnar Mickelson, kommunikasjonsrådgiver i Ica Norge til NRK.no.

Les også: Giftige hermetikkbokser

Fjernet fra hyllene

Bjørnar Mickelson

- Vi tar dette alvorlig, men vi har heldigvis ikke fått tilbakemelding om sykdommer fra kundene våre, sier Bjørnar Mickelson far Ica.

Foto: ICA Norge

Ica skriver på sine sider at de har fjernet produktet fra hyllene og at det er sperret for salg.

- Mattilsynet ga oss beskjed om at tunfisken muligens manglet varmebehandling. De oppdaget det gjennom en rutinemessig grensekontroll, forteller Mickelson.

Tunfisken selges til vanlig på alle Ica og Rimibutikker og noen Matkrokenbutikker.

- Det er litt usikkert hvor mange pakker vi har solgt, men det er maksimalt 8000 stykker, trolig mindre, legger han til.

Les også: Barnemat tilbakekalles

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.