Nå kommer skattepengene

Skatteoppgjøret er klart, og mange nordmenn kan glede seg over at 31 milliarder kroner nå skal tilbakebetales.

Penger

I dag mottar fire millioner nordmenn skatteoppgjøret, og for 2,7 millioner av dem betyr det mer penger å rutte med. Illustrasjonsbilde.

Foto: Karoline Berge Hammersmark / NRK

I dag får hele 2,7 millioner en tekstmelding eller e-post fra skatteetaten med en gledelig beskjed om at de vil få mer penger å rutte med.

Totalt 31 milliarder kroner vil bli utbetalt de neste tre ukene, i gjennomsnitt 11.300 kroner. Mange vil få pengene inn på konto allerede i dag.

– Får du igjen penger, kommer de automatisk inn på kontoen din. Du trenger ikke gjøre noe, sier assisterende skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Nina Schanke Funnemark med sort genser og kjede.

Assisterende skattedirektør Nina Schanke Funnemark råder de som har fått restskatt til å betale tilbake innen fristen for å unngå renter.

Foto: Skatt sør

Hvor mye du eventuelt får igjen eller skylder i penger, kan du se ved å logge deg inn på Skatteetatens hjemmesider. Har du reservert deg mot digital kommunikasjon, får du skatteoppgjøret i posten.

Restskatt

Rundt en halv millioner lønnstagere og pensjonister får restskatt. De må betale tilbake rundt ti milliarder kroner til sammen. Er du blant dem, er det viktig å legge merke til at første innbetalingsfrist allerede er 20. august.

– Skal du betale tilbake over 1.000 kroner, deles regningen i to og andre innbetaling blir i september, forteller Funnemark.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen sier at det er viktig å betale til forfall.

Rolf Lothe

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen anbefaler alle som må betale tilbake penger til å sjekke skattekortet sitt og eventuelt gjøre endringer med en gang.

Foto: Bo Mathisen

– Renten er veldig høy og det kan bli dyrt hvis man ikke betaler når man skal, sier han.

Sjekk tallene

Han råder også til å sjekke at oppgjøret stemmer.

– Selv om tallene nå skal være riktige, er det viktig å sjekke at det faktisk stemmer. Pass på at endringene dine har kommet med, sier han.

Dersom du ser at noe er feil, kan du fremdeles endre skattemeldingen. Da må inn på skatteetatens hjemmesider og levere ny skattemelding.

– Du kan endre den i hele tre år, sier Funnemark.

Sjekk skattekortet ditt

Er du blant dem som har fått restskatt i årets oppgjør, rådes du til å sjekke skattekortet ditt.

– Får du er stor restskatt på grunn av endringer i privatøkonomien er det lurt å gi de opplysningene til skatteetaten. Da kan du unngå baksmell neste år, sier Funnemark.

– Det er særlig to ganger i året man bør sjekke skatteopplysninger. Det ene er skattemelding og det andre er skattekortet. Gjør det gjerne med en gang slik at du kan få justert eventuelle endringer, sier Lothe.

Noen får oppgjøret i høst

De som får oppgjøret nå er dem med enklest oppgjør og få eller ingen endringer. De med mer kompliserte forhold må vente til høsten. Det gjelder også næringsdrivende med ektefeller og de som leverte skattemeldingen på papir. Totalt må rundt 800.000 skattytere vente med å få skatteoppgjøret.

– Det kan også gjelde noen som er tatt ut til spesiell kontroll. Neste oppgjør er 15. august og deretter løpende frem til 24. oktober, sier skattedirektøren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)