Hopp til innhold

I dag får vi tilbake 24,3 milliarder skattekroner

I dag kommer skatteoppgjøret for de fleste av oss. I denne første runden blir 24,3 milliarder kroner tilbakebetalt innen to uker. Det er 900 millioner mer enn i fjor.

Penger

Folk i Oslo og Finnmark får igjen mest på skatten. Og de som får restskatt, må betale gjennomsnittlig 12.000 kroner.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Færre får restskatt enn i fjor, og flere har penger til gode etter årets skatteoppgjør, der den første og største puljen er klar i dag.

Nesten 2,9 millioner av de drøyt 3,7 millioner skatteyterne får resultatet i dag, etter å ha levert selvangivelsen på nettet eller benyttet seg av leveringsfritak.

De to siste dagene har 544.000 av dem fått varsel på sms og/eller e-post fra skatteetaten om at oppgjøret nå er klart. Alle disse registrerte seg som elektroniske brukere tidligere i år.

Neste oppgjør 7. august

Svein Kristensen, skattedirektør

Skattedirektør Svein Kristensen betaler i dag tilbake 24,3 milliarder skattekroner.

Foto: Skatteetaten

Ytterligere 186.000 e-brukere får ikke oppgjøret sitt før tidligst 7. august, i likhet med alle som leverte selvangivelsen på papir, samt personlig næringsdrivende og deres ektefeller.

– Deretter blir det skatteoppgjør hver uke fram til siste oppgjørsdato 16. oktober, sier skattedirektør Svein Kristensen til NRK.no.

Knapt 2,3 millioner av oss får igjen penger på skatten i denne første runden. Oslo-folk får mest, med en gjennomsnittlig tilbakebetaling på 12.093 kroner.

Deretter følger Finnmark (11.693 kroner) og Rogaland (11.603).

På konto innen to uker

– Skatteoppgjøret viser resultatet av behandlingen av selvangivelsen, om du har betalt for mye eller for lite skatt i løpet av fjoråret. De som har penger til gode får pengene inn på konto eller på utbetalingskort innen to uker etter at skatteoppgjøret er klart, sier skattedirektøren.

I denne første oppgjørspuljen må 436.000 av oss betale omtrent 5,3 milliarder kroner i restskatt. Den gjennomsnittlige restskatten er omtrent 12.000 kroner per person.

De som får restskatt, får betalingskort i posten. Fristen for å betale beløp under tusenlappen er 20. august. Restskatt over 1000 kroner deles i to terminer. Første termin er 20. august, og den andre fem uker etterpå.

Komplisert og tidkrevende

– Vi kan dessverre ikke gi en dato for når hver enkelt selvangivelse er ferdig behandlet og skattyter får oppgjøret sitt, verken på skattekontoret eller på telefon. Det er flere grunner til at man kan få et senere oppgjør, sier Kristensen.

– Det kan for eksempel være manglende opplysninger i selvangivelsen, og skattyter kan være tatt ut til kontroll. Helt generelt er det slik at jo mer komplisert selvangivelse og jo flere vedlegg man har, jo lengre tid kan det ta å behandle den, sier han.

– Når hele skatteoppgjøret er avsluttet i midten av oktober, regner vi med å ha tilbakebetalt rundt 30 milliarder kroner, forteller skattedirektøren.

– Bør man fortsatt sjekke skattetallene, eller kan man stole på at de er riktige nå?

– Vi mener at alle bør sjekke skatteoppgjøret, på samme måte som man sjekker selvangivelsen, sier Kristensen. Han tror flere ville ha oppdaget feil hvis de sjekket grundigere mot opplysningene de har fått fra banker, arbeidsgiver, NAV, kommunen og så videre.

Hvis du mener at skatteoppgjøret er uriktig, kan du klage elektronisk til skattekontoret innen seks uker.

Ferie eller oppussing?

– For mange blir dagens glade melding nesten som et supplement til feriepengene. Vi vet at mange har ventet på oppgjøret for å bruke tilbakebetalingen til ferie eller oppussing. Og en god del putter pengene på bok, sier Kristensen.

– Blir det restskatt på skattedirektøren i år?

– Nei, jeg får penger tilbake som forventet. Det er jo ganske enkelt å følge med på skattetrekk og inntekt, og eventuelt regulere trekket etter hvert. Enten ved å skaffe et nytt skattekort, eller rett og slett ved å be arbeidsgiveren trekke litt mer per måned, sier han.