I dag er siste frist for skattemeldingen

I år kan du levere skattemeldingen to dager etter fristen. Her er tipsene til deg som ikke er helt i mål.

Skattemelding

Fristen er 30. april, men faller den på en helgedag, gjelder neste virkedag. I år er det tirsdag 2. mai.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nå er det straks innlevering av «selvangivelsen», eller skattemelding som det nå heter. Fristen er 30. april, men det er faktisk ikke for sent å levere innen midnatt 2. mai. Før var fristen fast uavhengig av ukedag, men nye regler fra i år har endret på det.

Merete Bergeland Jebsen

Du leverer ikke for sent hvis du leverer på tirsdag, sier Merete Bergeland Jebsen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Når fristen faller på en helgedag, gjelder neste virkedag. Siden 30. april i år faller på en søndag og 1. mai er en offentlig høytidsdag, så regnes det ikke som for sent dersom du leverer 2. mai, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

Fort å gjøre feil

For mange vil det si at de kanskje slipper å søke om utsettelse.

– Du har altså to dager ekstra på deg til å levere skattemeldingen. Vi har fått dette bekreftet av Skattedirektoratet ved flere anledninger, og legger også til grunn at det rent faktisk vil være mulig å levere skattemeldingen i Altinn både 1. og 2. mai, sier Stig Flesland, redaktør i Skattebetalerforeningen.

Stig Flesland

Stig Flesland forteller at du kan fylle inn i Altinn både 1. og 2. mai.

Foto: Skattebetaleren

Han har følgende tips til deg som er ute i siste liten.

– Skatteetaten vet heldigvis ikke alt om deg, og har derfor ikke alle opplysninger om deg, selv om det iblant ser slik ut. Pass derfor på å føre opp fradrag som ikke er forhåndsutfylt i selvangivelsen, sier Flesland.

Noe av det viktigste du gjør i innspurten er å sjekke at alt stemmer.

– Sjekk at opplysningene som faktisk står i skattemeldingen stemmer. En ikke helt uvanlig feil er at man ikke får med seg at det mangler inntekter. Det kan fort skje hvis du har hatt flere arbeidsgivere.

Venter til siste liten

– Det er mange som sjekker skattemeldingen sin i siste liten. Det merker vi på trykket inn mot fristen, sier Roar Lyby, seniorrådgiver i Skatteetaten.

Roar Lyby

Roar Lyby sier mange er ute i siste liten, men at det er viktig å sjekke at alt stemmer på skattemeldingen din.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hans råd er å sjekke inntekter og fradrag nøye.

– Husk at skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Den jobben må du gjøre selv.

Lyby forteller at det folk flest lurer på nå er fristen for innlevering, fradrag og hvordan man skal få tilgang til skattemeldingen sin.

– Står du fast på fridagene når alt er stengt, er det mye hjelp å finne på Skattetaten. Blant annet har vi en steg for steg-guide for deg som er usikker.

Er det helt krise, kan du søke om mer tid.

– De som oppdager at noe mangler eller de som må ha svar på noe helt på slutten, kan søke utsettelse, sier skatteeksperten.

Datoen for skatteoppgjøret i juni er 21.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)