NRK Meny
Normal

Hvorfor drikker Harry P?

Mange mener alkoholkonsumet i Harry Potter og Halvblodsprinsen begynner å nå en grense til barnefilm å være.

Harry Potter.
Foto: Murray Close / AP

LES OGSÅ: Se bildene fra Harry Potter-premieren

LES OGSÅ: Vatikanet: Harry Potter og halvblodsprinsen har riktige verdier

- Dette er jo en film beregnet på ungdom. Det er uheldig hvis barn og unge som identifiserer seg med karakterene i filmen eksponeres for et syn på alkohol som en naturlig del av ungdomstiden, at det er ”slik det skal være”, sier leder Knut T. Reinås i Forbundet Mot Rusgift til NRK.

En scene som har skapt debatt er når rollefigurene Harry, Hermione og Ron bestiller butterbeer (smørterøl) på en pub utenfor Galtvang.

SE NETT-TV: Ville fans på norsk Potter-premiere

LES OGSÅ: Sulthormon gir alkohol-sug

Pusset på smørterøl

Selv om det aldri direkte fremgår hva smørterølet inneholder, har drikken åpenbart effekt på de som inntar den.

Særlig den ellers stive Hermione endrer væremåte etter å ha drukket på seg skumbart, og kaster blant annet armene om guttene mens de går hjemover.

Medier som film, fjernsyn og internett er viktige eksponeringskilder for kulturuttrykk for de unge, mener Reinås.

- Det er jo nettopp en slik effekt mange unge håper at rusmidler kan gi dem; at de gjør dem mer attraktive eller modigere, forklarer han.

SE NETT-TV: Se Harry Potter-kjendiser i Sommeråpent

LES OGSÅ: Helsemytene du ikke skal tro på

Rusede idoler

Reinås i Forbundet Mot Rusgift påpeker at han ikke har sett den siste Harry Potter-filmen, men snakker på generelt grunnlag.

- Vi ser ofte at pop-idoler eksponeres med alkohol og narkotikaproblemer, men at de likevel fremstilles som idealer. Det er uheldig hvis Harry Potter trekkes inn i den sammenhengen, sier han.

LES OGSÅ: Slik lindrer du bakrus

LES OGSÅ: Harry Potter i Superklubben

Drap og kidnapping

De nå 16 år gamle rollefigurene har muligens, når alt kommer til alt, langt større problemer enn drikking før myndighetsalder. I en fiksjonsverden hvor mørke trollmenn kidnapper og dreper over en lav sko, har de kanskje behov for å avreagere litt?

Det er nettopp et slikt syn på rus som har fått mange til å heve knyttneven.

- Hermione er til vanlig en så skikkelig ung, kvinne, men blir frigjort av smørterøl. Moralen er at drikken gir deg mot til å legge armene om fyren du virkelig liker, men ikke tør gjøre ellers, sier en mor til New York Times.

  • I en tysk undersøkelse fra 2007 hvor 5 600 tyske tenåringer deltok, gransket forskere forholdet mellom alkoholkonsum og eksponering for alkohol i amerikanske filmer.
  • Barn og unge som var særlig eksponert for drikking av alkohol i amerikanske filmer hadde tre ganger så høy sannsynlighet for å drikke seg fulle, som de som så minst alkoholrelaterte filmer.
  • Dette til tross for at forskerne tok høyde for variabler som venners drikkevaner.
  • En annen undersøkelse som tok for seg røyking, konkluderte med at de som var mest eksponert for røyking i filmer hadde langt større sjanse for å prøve røyking enn andre.
  • 3000 ungdommer deltok i studien, som fant ut i halvparten av gangene et barn prøvde sigaretter, var avgjørelsen knyttet til det å ha sett røyking på film.

LES OGSÅ: Nå får du alkohol på kreditt

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.