Hopp til innhold

Hvorfor alt går galt

Å tenke på det verste som kan hende i en situasjon, øker sjansen for at nettopp det skjer.

Gipset tommel.
Foto: CHRISTINE HART / PHOTOPQR/L'ALSACE

Mange kjenner til Murphys lov som postulerer at ”hvis noe kan gå galt, så vil det også gjøre det (og fortrinnsvis på det verst tenkelige tidspunkt).”

Har man først tenkt en tanke, så har man visualisert en mulig hendelse. Dette øker sjansene for at denne muligheten settes ut i livet, ifølge en studie ved Harvard publisert i forskningsmagasinet Science.

- I slapstick-komedier skjer ofte det verste som kan skje: Personen med en vond tå klarer alltid å stuke den, ofte to ganger, skriver psykolog Daniel M. Wegner ved Harvard, som har utført forskningsstudien.

- Slike situasjoner hender også i dagliglivet. Ironisk nok kan tendensen til å gjøre det verst tenkelige knyttes til forsøkene med å holde kontrollen mentalt, fortsetter Wegner.

LES OGSÅ: Kan du livredning? Få et lynkurs her!

"Freudian slip"

Knust flaske.
Foto: Colourbox

Har du noen gang sittet ovenfor en samtalepartner og tenkt: ”Jeg må for all del ikke stirre på den kvisen hun har på nesa,” for så å finne ut at du ikke kan ta øynene fra den?

Eller kanskje du har sett videoer på YouTube av nyhetsankere i TV, som i direktesending sier akkurat det ordet de absolutt ikke skal si? Nettsiden har et rikholdig arkiv av slike såkalte ”freudian slips”.

- Det finnes mange fallgruver i det sosiale liv. Overalt hvor vi kikker får vi øye på mulige feil. Ikke bare feil, men de verst tenkelige feil, forestiller vi oss. Å forestille seg det verst tenkelige, kan øke sjansen for at det vil skje i noen sammenhenger, skriver Wegner.

Sensuerere utbrudd

Å kunne undertrykke sine impulser er viktig for å fungere sosialt. Men samtidig er denne undertrykkingen som øker sjansen for at det glipper i situasjoner hvor det ikke skal glippe.

For å sensurere et eventuelt utbrudd om at verten for selskapet har en stor kvise på nesen, så må hjernen først forestille seg et slikt katastrofalt utbrudd.

Og nettopp dette nærværet av et mulig utbrudd, øker sjansen for at det vil komme.

- Overvåkningsprosessen som gjør oss oppmerksomme på mulige feil i tanke, tale eller handling - som stort sett gjør oss i stand til å unngå slike katastrofer - er også den som øker sannsynligheten for at den vil skje, forklarer Daniel M. Wegner.

LES OGSÅ: Toppidrettsutøvere blir stadig høyere og tyngre

(Saken fortsetter)

Barberkutt.
Foto: Colourbox

Mentalt press

Spesielt øker sannsynligheten under mentalt press, ifølge psykologen.

  • Stress
  • Tidspress
  • Distraksjon

Begrenser man disse tre faktorene, minsker man også sannsynligheten for å plumpe ut med noe man absolutt ikke vil.

Liknende funn er gjort i tidligere forsøk.

  • I et forsøk ble personene bedt om å ikke tenke på en spesifikk ting, for eksempel en hvit bjørn. Tanken poppet fram omtrent en gang i minuttet.
  • Fotballspillere som ble bedt om å sette straffen hvor som helst i målet, bare ikke i det nedre høyre hjørne for eksempel, kikket dit mer enn noe annet sted.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)