NRK Meny
Normal

- Hun var verdens beste mamma, når hun var mamma

Så mange som 100.000 barn lever i et hjem med rusmisbrukende foreldre. Hva kan vi gjøre når vi ser at et barn vokser opp i en evig fyllefest?

Marius Sørensen-Sjømæling

Marius Sørensen-Sjømæling vokste opp med en mor som var narkoman. Nå hjelper han andre barn av rusmisbrukere.

Foto: Privat/Ungdom mot Narkotika

I disse dager går den norske storsatsningen Kompani Orheim på kino. Filmen maler et skremmende bilde av en far som er alkoholiker, og som sakte ødelegger sin egen familie.

Den er basert på en roman av Tore Renberg, som igjen var inspirert av sitt eget liv og erfaringer med sin far.

Og denne historien er langt fra enestående. I Norge er det beregnet at så mange som 100.000 barn lever i hjem hvor en eller begge foreldrene har rusproblemer.

Barn er lojale

Marius Sørensen-Sjømæling

Marius Sørensen-Sjømæling har vokst opp med en narkoman mor. Nå er han primus motor for organisasjonen Barn av Rusmisbrukere.

Foto: Ungdom mot narkotika

Mørketallene kan også være store, for det er ikke mange barn som selv sier ifra om hvordan det står til hjemme.

– Da jeg var liten fortalte jeg aldri hvordan ting egentlig var hjemme. Hvis noen spurte hvordan det gikk og om jeg hadde det fint, så klistret jeg på meg et smil og sa at alt var bra.

Marius Sørensen-Sjømæling vokste opp med en narkoman mor.

Av lojalitet til henne holdt han munn om hva hennes sykdom egentlig gjorde med han som barn.

– Mamma var verdens beste mamma når hun var mamma. Hun var flink til å gi kjærlighet og fortelle meg at hun var glad i meg og stolt av meg. Men hun var veldig lite flink til å skape trygge, stabile rammer, som en forelder skal gjøre.

Hør han fortelle om hvorfor barn av rusmisbrukere er så lojale, i intervjuet med Ekko på P2:

Intervjuer: Mona Myklebust

Chatter anonymt

Sørensen-Sjømæling har i ettertid vært svært engasjert i arbeidet mot rusmisbruk og for barn av rusmisbrukere. Han er nå generalsekretær i organisasjonen Barn av Rusmisbrukere (BAR).

deres hjemmesider kan alle som ønsker det chatte med voksenpersoner om hvordan de opplever å ha en mamma eller pappa som ruser seg, enten det er alkohol eller narkotika.

– Jeg tror det er viktig at det finnes et sted som du kan prate om dette og være helt anonym. Vi kan ikke høre stemmen deres eller se hvor gamle de er. Og da er terskelen lav for å fortelle dine innerste hemmeligheter.

– Setter seg i kroppen

Hilde Evensen Holm, infosjef Borgestadklinikken

På Borgestadklinikken i Skien hjelper de rusmisbrukbarn i alle aldre, sier inforådgiver Hilde Evensen Holm.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Borgestadklinikken i Skien hjelper de rusmisbrukerbarn i alle aldre.

– De kan være 40 og 50 år når de kommer til oss og får hjelp for det som skjedde for lenge siden, sier informasjonsrådgiver ved klinikken, Hilde Evensen Holm.

Erfaringene man får som barn av en rusmisbruker tar man med seg resten av livet.

– De som kommer til oss er veldig slitne i kropp og sinn, barndommen har satt seg godt fast. Og det kan arte seg som angst, depresjon, utmattelse, vondt i kroppen, og de kan ha vanskeligheter i relasjonene sine, i parforhold for eksempel.

Hør Evensen Holm fortelle hva barn av rusmisbrukere sliter med senere i livet, i intervjuet med Ekko på P2:

Intervjuer: Mona Myklebust

Hva kan vi gjøre?

En slik oppvekst vil merke barnet på en eller annen måte, men noen kommer bedre ut av det enn andre.

– Det kan være egenskaper hos barnet selv som virker beskyttende for om vanskelighetene setter seg fast. Det er også veldig viktig å ha noen andre utenom den nærmeste familien å støtte seg til, sier Evensen Holm.

Det å ha venner og mulighet til å lykkes i noe på fritiden, beskytter barna fra det som skjer hjemme.

Sørensen-Sjømæling mener det er mye voksne naboer, vennepar og medmennesker kan gjøre når de ser at et barn ikke har det bra hjemme.

– Det handler ikke om å fikse hele situasjonen. For et barn kan det i veldig mange tilfeller være ekstremt hjelpende at en nabo tør å si at de ser deg og at hos dem er døren alltid åpen. Invitér på kakao eller grilling. La disse barna vite at du bryr deg om dem selv om du ikke kan fikse hele tilværelsen.

Men først og fremst mener han at det er det offentlige apparatet sitt ansvar å se disse barna og gjøre noe med det.

Evensen Holm er enig.

– Vi har et godt utbygd barnevern. Og så er det sånn i Norge i dag at så å si alle barn går i barnehager. Personalet i barnehagene har en utrolig viktig oppgave i forhold til å se barn som sliter.

Borgestadklinikken jobber nå aktivt med å øke kompetansen hos barnehageansatte i mange kommuner, slik at de lettere kan oppdage barn som kommer fra hjem hvor det er rusproblemer eller andre alvorlige problemer.

Hør Evensen Holms og Sørensen-Sjømælings tips til hva du og jeg kan gjøre for barn av rusmisbrukere:

– Trenger tøffere barnevern

I 2010 ble det lagt til en bestemmelse i helsepersonelloven om mindreårige som pårørende.

Den sier at hvis noen som mottar helsehjelp for psykisk helse, rusmiddelmisbruk eller alvorlig somatisk sykdom også er en mamma eller pappa, så skal det gis hjelp til å ta vare på barna.

Men Sørensen-Sjømæling mener vi ennå har mye å gå på.

Det kan gå ganske lang tid før en voksen havner på en helseinstitusjon i tradisjonell forstand. Jeg var 11-12 år første gangen mamma var i kontakt med sykehus. Og da hadde hun allerede vært 18 måneder på rehabilitering og avrusing.

Hvordan kan ting endres for å fange opp dette tidligere?

– Jeg tror at barnevernet skal få lov til å bli litt tøffere, og sette bekymring for barnas situasjon foran frykten for å tråkke voksne mennesker på tærne.

Skulle barnevernet tatt deg fra moren din?

– Ja, det burde de. De skulle gjort det da den første bekymringsmeldingen kom da jeg var 2 år og havnet i beredskapshjem i en natt. I stedet for at jeg havnet tilbake hos mamma dagen etterpå, så burde de igangsatt en sak allerede, sier Sørensen-Sjømæling.

Hvor går grensen?

Hvis det virkelig er fest døgnet rundt i naboleiligheten eller nabohuset, så mener Evensen Holm at man bør gå til barnevernet og melde i fra.

Likevel skal man passe seg for å overdrive problematikken, og ikke bryte inn der det ikke er behov.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

På chattesiden til Barn av Rusmisbrukere får Sørensen-Sjømæling alle mulige slags spørsmål, også fra de som kanskje er mer ubegrunnet bekymret.

– En gang var det en niåring som lurte på om pappa var alkoholiker fordi hver onsdag så han på fotballkamp og drakk to flasker øl. Han kunne vi berolige med at det ikke er et problem i seg selv.

– Men hvis niåringen syns det var ubehagelig og et problem, så kanskje han skulle prate med pappa og mamma om det.

Sørensen-Sjømæling tror ikke barn blir skadet av at foreldrene tar seg en fest, men han har ikke noen fasit på hvor grensen går.

– Er det tre glass, er det fire eller er det en sixpack? Jeg pleier å si at når vi som voksne syns at festen når et nytt steg, så kan det hende at barna ikke syns det er like morsomt lenger.

Evensen Holm er enig.

– Det handler ikke om mengde alkohol som sådan, men hvordan atferden endrer seg. Barn er veldig vare for endringer og vil oppleve dette annerledes enn det voksne gjør. Det går an å ta seg en fest, men å ha barnepass til barna. Det er en grei huskeregel, syns jeg.

Nyttige nettsider

Dersom du lurer på mer om denne tematikken eller kjenner noen som trenger hjelp, så finner du informasjon på disse nettsidene:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.