NRK Meny
Normal

Utstyret som kan gjøre deg til en bedre jeger

Er du glad i å jakte, men sliter med å komme nær dyrene? Forbrukerinspektørene har prøvd ut nye jaktdingser.

Pia Rivelsrud prøver ut jakttrenden "Luktkontroll", som går ut på å fjerne lukt ved hjelp av ozonatorer og kjemiske kroppsprodukter.

Det finnes mange dingser på markedet, som kan hjelpe deg når du skal ut på jakt. (Foto: Hallvard Mørk Tvete/regi: Stian Kallekleiv)

Inge Rannekleiv er en ivrig jeger, og jakter mye villsvin i Sverige. Han sier at når man jakter klovdyr generelt, villsvin spesielt, er det én ting som gjelder: Det å lukte minst mulig.

Det å redusere luftavtrykket er nemlig veldig viktig, om man skal ha best mulig sjanse til å komme nær dyrene på jakt. Heldigvis er det mange produkter som kan hjelpe deg til å lukte litt mindre.

– Jeg deler det inn i to grupper når det gjelder lukt. Det er de produktene jeg vasker meg med for å lukte mindre, og de produktene jeg vasker klærne mine med for at de ikke skal lukte, sier Rannekleiv.

Inge Rannekleiv

Inge Rannekleiv er en ivrig jeger, og jakter mye villsvin i Sverige.

Foto: Privat

Vasker både klær og kropp

I onsdagens sending av Forbrukerinspektørene (FBI), forteller Rannekleiv hvordan han forbereder seg for å lukte minst mulig.

Jegeren vasker seg med spesialsjampo, tannkrem og såper for å hindre luktavtrykk. I tillegg bruker han jaktdresser med et spesielt materiale, slik at lukten som eventuelt skulle komme naturlig, holder seg under klærne, og ikke alarmerer dyrene.

Han vasker også alt av klær han bruker på jakt med et vaskemiddel som skal hjelpe til å kapsle inn lukta.

Ifølge Rannekleiv er dette noe de har drevet med i USA siden 80-tallet, og her har den typiske norske jegeren mye å lære.

– Hjorten både ser og hører veldig godt, det er vi jo vant med. Men det ikke mange tenker på er at de også har god luktesans.

Prøv en «ozonator»

Et annet populært produkt til luktfjerning er «ozonatorer».

En ozonator er en maskin som produserer ozon, en gass vi ofte forbinder med atmosfærens øvre lag, men som også finnes naturlig rundt oss.

Ozon har vist seg å være veldig effektivt for å fjerne lukt, og selger i stor stil i USA til jegere.

Også mødre som vil bli kvitt cherroxlukten i gangen kan med hell bruke ozonatoren som finnes i flere størrelser og varianter.

Forbrukerinspektør Pia Rivelsrud har selv testet ut ozonatoren i jaktsammenheng. Men tobarnsmoren har også funnet et annet bruksområde for luktfjerneren:

– Den skal jeg legge i bleiebøtta, smiler Rivelsrud.

En ozonatormaskin er ikke større enn en Jarlsbergost, men skal ifølge produsenten fjerne lukta fra åtte kvadratmeter.

Med større modeller, kan du i praksis sitte på favorittposten din, uten å bekymre deg for vind.

For flere jakttips, se hele saken fra Forbrukerinspektørene her:

Forbrukerinspektørenes Pia Rivelsrud drar til Hallingskarvet på fuglejakt for å teste de nyeste jaktdingsene.

FBI tester jaktdingser

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.