NRK Meny
Normal

Hvor var Gud?

Stians Aarebrots foreldrene har en helt spesiell forhistorie. De var bare i 20-åra da de mistet begge de første barna sine på veg hjem fra påskeferie. Bilen fikk skrens og havnet i sjøen.

Bli hos meg
Foto: Bokomslag

 

 

Hvis Gud fins, hvordan kan vi da vite at han er til? "Det var i alle fall ikke Gud som styrte pappas bil utenfor stupet", mener Stian Aarebrott som mistet to søsken før han selv ble født. Det var nærliggende for ham å tenke slik etter tapet av de to.

Stian Aarebrot
Foto: Haakon Jamtli Kristiansen

Han reiste eksistensielle spørsmål til folk i sin egen menighet – i pinsebevegelsen der han vokste opp. Men han fikk ingen tilfredsstillende svar, og det ble for trangt for ham og han forlot pinsebevegelsen.

Men han ble ikke ferdig med Gud. Han bestemte seg for å studere kristendom til tross for at han tvilte på det meste. Han ble godt tatt imotbåde på Ansgarskolen og Menighetsfakultetet og fikk høre at her var det også rom for tvilere. Nå er han ferdig teolog, troen er kommet tilbake og han er en av ledene for Sub Church i Oslo.

Foreldrenes historie
Stians foreldrene har en helt spesiell forhistorie.Det går mørke innslag i menneskenes livsvev. For May Brit og Yngvar Aarebrot kom det mørkeste tidligere i livet enn for de fleste. De var bare i 20-åra da de mistet begge de første barna sine i en trafikkulykke på veg hjem fra påskeferie på Hamar. Bilen fikk skrens på en sunnmørsveg, og havnet i sjøen.

Yngvar og kona overlevde, men de små barna, Synne og Morten, 3 1/2 og 1 1/2 år gamle, omkom i sjøen.- Denne fortellingen levde sterkt hjemme hos oss i hele min oppvekst, og bidro nok til at jeg tenkte mer på døden enn de fleste barn, forteller Stian.

Å høre mamma og pappa fortelle, og se at de har gått gjennom en sånn prøvelse og kommet ut av den, ikke bare med troen i behold, men med en enda sterkere tillit til Gud… Det har formet meg, gitt meg et djupere perspektiv på livet og døden. Og lært meg at det er helt ok å stille spørsmål.

Skrevet bok

Bli hos meg
Foto: Bokomslag

Nå har han skrevet bok om sin teologiske vandring – med tittelen ”Bli hos meg”.

Den har fått gode kritikker, fordi det han skriver om er lettlest og gjenkjennelig for de fleste.

Slik står det i ett av avsnittene:
“Med sine vingefjærer dekker han deg, og under hans vinger finner du ly, hans trofasthet er skjold og vern. Intet ondt skal vedfares deg, og ingen plage skal komme nær til ditt telt. For han skal gi sine engler befaling om deg at de skal bevare deg på alle dine veier. De skal bære deg på hendene, for at du ikke skal sette din fot på noen stein.”

Hør om boken Bli hos meg.

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.