NRK Meny
Normal

Hvor mange jøder drepte du, pappa?

Bjørn Westlie skjønte tidlig at han ikke skulle være stolt av sin far. Etter hvert ville han ikke ha noe med den gamle SS-soldaten å gjøre. Far lengtet etter kontakt med sønnen sin, og leste inn lange brev på lydbånd.

Bjørn Westlie
Foto: Anne Hege Simonsen

-Far og jeg sto hverandre aldri nær da jeg var barn, og heller ikke i ungdomsårene, skriver Bjørn Westlie i sin bok ”Fars krig”. -Jeg våget ikke å nærme meg ham fordi jeg var redd for å komme inn på det ”unevnelige”. Noe lå gjemt i ham som jeg ikke ville vite noe om. Allerede fra de tidligste tenårene var jeg klar over at vi ikke kunne diskutere krigen og nazismen. Det var bedre at ting ikke ble sagt.

I sitt voksne liv brøt forfatteren kontakten med far totalt.

-Bjørn, nå undrer du deg sikkert over at jeg på denne måten forsøker å ta kontakt med deg, sier Petter Westlie på den første kassetten sønnen fikk i posten.

Bjørn Westlie hørte litt på det far hadde lest inn, men det ble for vanskelig. Kassetten ble lagt til side.

Det gikk noen år før Bjørns datter ytret ønske om kontakt med farfar. Hun oppsøkte ham, og fikk en hel skoeske med kassetter. Dette var starten på den lange prosessen de nå skulle gjennom.

I dag er Petter Westlie en gammel mann. Bjørn har hørt gjennom alle kassettene. Han har hatt gode, vonde samtaler med far, og han har gransket fars tid som fronkjemper. Ut av denne tiden har Bjørn og Petter Westlie hentet et godt forhold.

Bjørn Westlie har også gitt ut boka ”Fars krig”. Her har han sammenholdt fars beretning med historiske fakta. Han har også reist i farens fotspor i Ukraina, der de invasjonsstyrkene Petter Westlie tilhørte, gjorde seg skyldig i massedrap på hundretusener av jøder.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.