Hvor lenge kan du holde deg våken?

Russetida er her igjen, og søvnløse netter skal gi utallige knuter i luene. Men hvor går egentlig grensa? Hvor lenge er det mulig å holde seg våken?

Trøtt kvinne

Det kan være vanskelig nok å holde seg våken etter en lang dag. Russen går for tre - Randy Gardner fra California tok elleve strake før han gikk til sengs.

Foto: Colourbox.com

Den 28. desember 1963 klokka 06 om morgenen sto Randy Gardner fra California opp. Det ble starten på en temmelig imponerende rekord.

For først om morgenen den 8. januar la 17-åringen seg til å sove igjen. Da hadde han tilbakelagt 11 dager uten søvn.

For alle som en gang har prøvd å holde seg våken i to døgn eller kanskje tre, virker et så langt strekk helt umenneskelig.

Gardners 11 dager er den lengste vitenskapelig dokumenterte perioden noe menneske har klart seg uten å sove.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Viktigere enn mat

Og søvn er virkelig viktig, ikke bare for konsentrasjonen, humøret og overskuddet. Selv om vi ikke med sikkerhet kan si hvor lenge det er mulig å holde seg våken, vet vi at mangel på søvn i ytterste konsekvens er dødelig, skriver Newscientist.com .

Rotter som holdes våkne, dør etter to uker. Det er kortere tid enn det tar å sulte ihjel.

Den arvelige sykdommen «dødelig familiær insomnia» tyder også på at det finnes definitive grenser for hva vi kan klare oss uten. De som rammes av denne sykdommen, mister gradvis evnen til å sove. Det fører til døden innen tre måneder.

Vanskelig etter 36 timer

Verdensrekordholder Randy Gardner fikk kontinuerlig hjelp til å holde seg våken. Han tok ingen stimuli, men hadde folk rundt seg hele tiden som hjalp ham med å holde søvnen unna.

Uten hjelp vil man slite veldig med å holde seg våken etter 36 timer, og det vil være nærmest umulig å motstå trangen til å sove etter to døgn.

Gardner opplevde humørsvingninger, hukommelses- og fokusproblemer, dårlig koordinasjon, snøvlete tale og hallusinasjoner i løpet av sine 11 døgn. Men bortsett fra det klarte han seg fint.

Mikrosøvn

Etter lang tid uten søvn, vil kroppen av seg selv stjele seg til korte søvnglimt, såkalt «microsleep».

Mikrosøvnen varer i få sekunder, og inntreffer uten at man merker det, gjerne også mens øynene er åpne, ifølge New Scientist.

Og når du først faller i søvn? Du vil sove litt ekstra lenge, men kanskje ikke så lenge som man skulle tro. Randy Gardner sov bare 14 timer da han endelig gikk og la seg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)