NRK Meny
Normal

Hvor kommer mobilen fra?

Mobilbransjen og myndighetene skal nå sammen sørge for åpenhet om mobilens livssyklus. Etiske mobiltelefoner er målsettingen.

Audun Lysbakken
Foto: Morten Holm, Scanpix

- Folk har krav på å få vite hvor mobiltelefonene de kjøper kommer fra, sier forbrukerminister Audun Lysbakken.

Etter Connecting People -serien på FBI tidligere i høst reagerte ministeren på de graverende forholdene som ble avdekket, og han kalte inn mobilbransjen. Mandag denne uka møtte Lysbakken representanter fra elektronikkbransjen, inkludert Nokia, Sony Ericsson og Samsung.

Etter dette møtet er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe for åpenhet omkring mobilenes livssyklus. Arbeidsgruppen vil bestå av representanter fra elektronikkbransjen, organisasjoner og departementet.

Krever full åpenhet

- Jeg synes det er viktig at bransjen nå stilles til ansvar i forhold til de forholdene som er avdekket. Etter møtet opplever jeg at det er et ønske fra bransjen selv om å kunne vise folk at de er i stand til å levere mobiltelefoner som tilfredsstiller etiske og miljømessige krav, sier Lysbakken.

En forutsetning for at forbrukeren skal kunne tilbys etiske mobiltelefoner, er full åpenhet om forholdene knyttet til produktets livssyklus.

- Vi ser fram til å få på bordet hvordan leverandørene jobber. Åpenhet skal være et resultat av dette arbeidet, sier Synnøve Bjørke i Elektronikkbransjen, som skal lede arbeidsgruppen.

Forbrukerministeren sier at arbeidsgruppen vil vurdere lisensiering og merking for å nå målet om åpenhet og etiske mobiler. Deltakere på møtet hos Lysbakken på mandag var også Miljømerking og Initiativ for Etisk Handel.

Etterlyser etikkombud

- Kirkens Nødhjelp er glad for ministerens sterke og tydelige krav til bransjen. Samtidig er vi svært tvilende til måten han planlegger å gjøre dette på, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Han mener en miljø- eller etikkmerking av mobiltelefoner kan høres vel og bra ut, men at det ligger lysår fram i tid.

- Første steg må være å etablere et etikkombud for næringslivet som kan overvåke og kontrollere at elektronikkbransjen håndterer sine leverandørkjeder på en tilfredsstillende måte. Uten en kontrollmekanisme vil Lysbakkens krav ikke bli noe annet enn en utopisk drøm, mener Sommerfeldt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.