NRK Meny
Normal

Hvor er bygdeoriginalene?

Mange mener at bygda var mer fargerik og spennende med bygdeoriginalene. Men hvem vil være en?

Reidar Almås.
Foto: NTNU

 

Hør om bygdeoriginalene.

- En bygdeoriginal er en som har legning og mot til å være seg selv, selv om hun går litt utenfor vanlige, opptråkka spor. Det sier Reidar Almås ved Senter for bygdeforskning ved NTNU i Trondheim.

Almås sier at disse menneskene gjerne ble sett på som originale fordi de innførte noe nytt. For ikke veldig mange år siden var det å reise utenom det vanlige. En bygdeoriginal kunne være en som reiste mye. I dag er ikke det spesielt originalt.

- Den tragiske siden ved dette er jo at en bygdeoriginal også kunne være en som ble holdt utenfor, og ble latteriggjort, i det gamle bygdesamfunnet, sier Almås.

Gudbrand Grøt kaller seg selv bygdeoriginal. Han er, som de fleste andre bygdeoriginaler, uten familie. Han er opptatt av lokalhistorie, og gjør en viktig jobb for bygda si, Haltdalen. For noen år siden sa han opp jobben sin. Han ville ikke bli styrt av klokka lenger.

Grøt forteller at den gamle bygdeboka hadde et eget kapittel om bygdeoriginaler. Her kunne man lese morsomme historier om disse menneskene, som levde litt på siden av samfunnet. Ikke spesielt positivt, synes Grøt. Bygdeoriginalene skal ikke være et muntrasjonsråd for andre.

Reidar Almås ved Senter for bygdeforskning sier at bygdeoriginalene lever i beste velgående. Men vi er flinkere til å ta vare på dem. De integreres i samfunnet, og er ikke så synlige lenger. Dessuten er det mange som flytter ut av bygda og finner seg godt til rette i byen.

- Jeg foreksempel, sier professoren, ville nok ha vært en ulykkelig bonde dersom jeg ble født for femti år siden. Jeg hadde ikke hatt noen skolegang, og ingen scene å formidle kunnskapen min fra.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.