NRK Meny
Normal

Hvite pigmentflekker i ansiktet

Hvite flekker i huden uten pigment kan være vitiligo. Det er ikke farlig og noen blir bedre av lysbehandling eller en spesiell krem.

 

Spørsmål

Hei jeg har en sønn på 2 1/2 år som har fått hvite flekker (pigmentflekker?) i ansiktet. Det er primært på kinnene. Jeg prøver å smøre med A-krem, men det virker ikke som det hjelper. Huden er også litt tørr på de aktuelle plassene.

Dette ser ikke ut til å plage ham, men jeg synes det er veldig rart. Han er «blandingsunge» - faren er asiat og jeg er norsk. Hverken søstern hans eller noen andre i slekta har noe liknende. Kan og skal det behandles?

Elisabeth svarer

Det høres ut som din sønn har fått det vi kaller vitiligo. Det er hvite flekker uten pigment. Pigmentet kan komme spontant tilbake.

Noen blir bedre med lysbehandling (UVB) eller en krem som heter Protopic og som inneholder et stoff som heter Tacrolimus. Dette er imidlertid en behandling som bør startes og følges opp av en hudlege. Vitiligo er ikke farlig.

Hilsen

Elisabeth Søyland, professor i hudsykdommer

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.