Hvilket brød er sunnest?

Hvilket brød er Norges sunneste? FBI har testet de ti mest populære butikkbrødene.

Wenche Frølich og Noman Mubashir tester brød.

Brødekspert Wenche Frølich og reporter Noman Mubashir med de ti brødene som skal testes.

Foto: NRK

Tror du mørke brød er de groveste og sunneste? Tro om igjen! Fargen spiller liten eller ingen rolle når brødkvalitet skal vurderes.

- Og brød med korn og frø på toppen er heller ikke nødvendigvis så sunt, sier brødeksperten Wenche Frølich. Hun er professor i mat og ernæring, og har på oppdrag fra FBI testet kvaliteten på Norges ti mest solge brødtyper.

Vet du hva du kjøper?

I butikker og bakerier kan du velge mellom mengder av merker og typer i brødhyllene. Vi har sett nærmere på de ti mest populære brødene fra storprodusentene Bakers, Goman og Mesterbakeren.

Brød som hver eneste dag fyller tusenvis av norske matpakker og frokosttallerkener. Hvor sunne er de? Får du det du tro du kjøper?

- Det viktigste man bør se etter når man vil kjøpe sunne grovbrød er andelen sammalt mel. Den bør utgjøre minst 50 prosent av melmengden, forteller professor Frølich.

- Og så må du altså ikke la deg lure av fargen. Mange mørke brød er tilsatt maltmel for å gi den "riktige" fargen, men det er i så fall ingen indikasjon på grovhet og høy kvalitet.

Skala på posen

Brødskala'n

Brødskala'n på posen viser hvor grovt brødet er.

Det er enkelt å sjekke grovheten på brødet før du kjøper. De fleste posene er merket med en skala som viser andelen sammalt mel eller hele korn.

I fint brød er under 25 prosent av melet sammalt, mens halvgrovt har inntil 50 prosent. Grovbrødene har 50 - 75 prosent, og ekstra grovt brød minst 75 prosent av det gode melet.

I Forbrukerinspektørenes brødtest er det tommelen opp for brød med mye sammalt mel. Og minus til de brødene som inneholder maltmel og gluten.

Her er testresultatet:

Test av brød

Nr.

Brødmerke

Produsent

Kommentar

1

Grovbrød uten hele korn

Mesterbakeren

90 prosent sammalt mel av melmenden, får pluss for veldig lite maltmel. Testvinner!

2

Speltbrød

Mesterbakeren

69 prosent sammalt mel, minus for tilsatt gluten.

3

Speltbrød fullkorn

Bakers

59 prosent sammalt mel, mye rug, havre og andre sunne kornslag.

4

Norsk fjellbrød

Bakers

51 prosent sammalt mel, pluss fordi det ikke er tilsatt gluten.

5

Bakerns ferske Grovbrød

Bakers

52 prosent sammalt mel, minus for sirup og maltmel.

6

Simpson brød

Mesterbakeren

47 prosent sammalt mel, holder hva det lover, lite maltmel.

7

Spesialkneip

 

27 prosent sammalt mel, du får hva du får, minus for lite sammalt mel.

8

Odelsbrød

Goman

29 prosent sammalt melt, pluss for innhold av rug og at brødet ikke inneholder sirup og maltmel.

9

Jegerbrød

 

20 prosent sammalt mel, gir et feilaktig inntrykk av å være et grovt brød. Minus for maltmel.

10

Landbrød

 

14 prosent sammalt mel, altfor mye sirup og maltmel.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)