NRK Meny
Normal

Hvem var Rebecca Rist?

Narkoman. Prostituert. Naken og neddopet. Bak de tabloide overskriftene - hvem var egentlig jenta som ble funnet drept i 2006? Også Åge Aleksandersen har stilt seg dette spørsmålet , og skrevet en låt om den vanlige jenta Rebecca Rist.

Hvem var Rebecca?
Foto: PROMO/Privat

- Overskriftene er ikke riktige. Rebecca var så mye mer enn prostituert og narkoman.

Det forteller Tove Sissel Rist, moren til jenta som ble funnet drept bak en trafokiosk på Bergstein utenfor Bergen 21. desember 2006.

- Hun hadde masse kjærlighet i seg. Jeg sa ofte til henne at du trenger ikke alltid å hjelpe andre. Du trenger hjelp selv.

Tove Sissel Rist

- Rebecca var så omsorgsfull, forteller Rebeccas mor, Tove Sissel Rist.

Foto: Ane Nydal / NRK

Jenta bak trykksverten
Dagsnyttmeldinger og avisoverskrifter. Informativt nyhetsspråk og tabloide forsider med bilder av smilende jenter – slik får vi kjennskap til drapssaker. På denne måten fikk vi også høre om den unge kvinnen fra Bergen som het Rebecca Rist. Men hva gjør disse opplysningene med vårt bilde av en 27 år gammel jente? Bak trykksverten - hvem var Rebecca egentlig? Dette er spørsmål man forsøker å få svar på i programmet Mellom himmel og jord i NRK P1. Gjennom flere intervjuer trer ulike bilder frem - av Rebecca som datter, søster, venninne - og kunstner. Men også bildet av ei helt vanlig jente.

Åge synger om Rebecca
Også Åge Aleksandersen har stilt seg spørsmål om hvem jenta bak overskriftene egentlig var. På hans nye album som slippes 16. juni kan vi finne låta ”Rebecca Rist”.

- Gjennom media fikk jeg tilgang til en mengde informasjon som ikke interesserte meg. Det var så nådeløst alt sammen. Naken. Voldtatt. At man antok at hun var så dopet at hun ikke gjorde motstand. All verdighet forsvant underveis, sier Aleksandersen i en røykepause utenfor studioet der han spiller inn sitt neste album.

Åge Aleksandersen

Snart kan vi høre Åge fremføre sangen om Rebecca Rist.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Medias dekning av denne drapssaken gjorde ham så provosert at han bestemte seg for å lage en låt om Rebecca.

- Jeg regnet med at hun var en helt vanlig jente som på ett eller annet sted i livet hadde gått den andre veien. Det er gjerne tilfeldigheter som avgjør sånne ting. Derfor skrev jeg en liten historie om ei jente som begynte på skolen, fikk skrubbsår og hadde kjæreste. Det er et forsøk på å balansere den fæle versjonen av livet hennes som ble presentert i avisene.

Talentfull kunstner
Rebecca Rist var ikke bare en omsorgsfull datter og ei helt vanlig jente. Hun var også en talentfull kunstner. Det har ledelsen ved Rekstensamlingene utenfor Bergen tatt på alvor. I museets inngangsparti er tjue malerier og tre skulpturer stilt ut. Alle signert Rebecca Rist.
- Kunst kan ofte være litt konstruert, men Rebeccas verker er sårbare og ekte. Det er kunst rett fra livet, sier Espen Selvik, sjef ved Rekstensamlingene.

Skulptur av Rebecca Rist

Tjue avstøpninger av denne skulpturen, som Rebecca Rist laget som 13-åring, er bestilt av besøkende ved Rekstensamlingene. Pengene går til narkomane og prostituerte gjennom Rebecca Rist Minnefond.

Foto: Ane Nydal / NRK

Ønsker du å lese mer om Rebecca eller bidra til Rebecca Rist Minnefond, kan du gå inn på denne siden: www.rebeccaristminnefond.com

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.