Hvem skriker i Juvlijuvet?

Ryktene vil ha det til at det av og til skriker så stygt inne fra Juvlijuvet. Er det bare folkesnakk eller er det virkelig en mystisk skapning der inne?

Foss frosset til is

Fossen i Juvlijuvet er et isslott, helt til mai. Da slipper den seg løs i en øredøvende vårløsning.

Foto: Ulf Myrvold / NRK

Juvlijuvet

Juvet kan virke mørkt og skremmende, men samtidig er det noe fascinerende og tiltrekkende ved det.

Foto: Ulf Myrvold / NRK

Helt utenkelig er det ikke, for det er et utilgjengelig terreng hvor det sjelden går folk.

Juvet, ved Juvli i Numedal, kan virke mørkt og skremmende, men samtidig er det noe fascinerende og tiltrekkende ved det dramatiske landskapet – lengst inne skal det være et fossefall.

På oppdagerferd inn i juvet blir vi riktignok møtt av skrik fra forskjellige skapninger, men ingen av disse kan være opphav til historiene som går på folkemunne.

Ravn som varsler

Og ravnen i juvet varsler virkelig om noe som kan sette oss på sporet av en ukjent skapning som kanskje holder til der inne.

Usynlige beboere

Det viser seg at det holder til flere dyr i juvet som sjelden blir sett av folk.

Frislepp av krefter

Ulf Myrvold

Ut i naturens Ulf Myrvold har prøvd å finne ut hvem som skriker.

Foto: NRK

I løpet av vinteren har frosten gjort fossefallet om til et isslott, og først i mai kaster vannmassene iskappa av seg og slipper seg løs i en øredøvende vårløsning.

Samtidig har ravnen unger i reiret, måren er regelmessig på besøk på foringsplassene, og til og med kongeørna har reiret sitt oppe i det bratteste bergstupet. Nå er ikke juvet mørkt og skremmende lenger, med ett folder det nye livet seg ut overalt.

Nifse skrik

Og kanskje – om vi oppholder oss lenge nok i juvet – vil vi få høre de nifse skrikene, og kanskje få møte skapningen som er skrikenes opphav.

Ut i naturen på NRK1, tirsdag 4. mars 2008 kl. 19:30.

Sendt første gang 13. november 2007.

Avsløring i nett-tv: Hvem skriker i juvlijuvet?  

Kortversjon - for deg som ikke kan vente på avsløringen!  

Juvlijuvet

For å «avsløre» skriket kjørte NRK et kamera i vaier tvers over juvet.

Foto: NRK

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)