NRK Meny
Normal

Hvem har skylda for fedmen?

- Mikrobølgeovnen, sier forsker.

En britisk forsker mener mikrobølgeovnen har gitt fedme-epedemien en kickstart.

Fedme

- Mikrobølgeovnen har skylden for fedmen, sier forsker.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Rask mat

- Fedme-statistikken begynte å stige like etter 1984, og det var på det tidspunktet mikrobølgeoven ble vanlig kjøkkeninvetar hos folk flest, sier professor Jane Wardle ved University College London til BBC .

Fedme-epidimien startet mellom 1984 og 1987.

- Vi har sett på endringene i kosthold og aktiviteter. En av de store tingene som skjedde i dette tidsrommet, var at man på grunn av mikrobølgeovnen nå kunne lage et raskt måltid, sier hun.

Ferdigmat i butikkene

Det var også på midten av 1980-tallet at ferdigmaten, som ofte inneholder mye fett og kalorier, ble vanlig i matbutikkene.

I 1980 var åtte prosent av kvinnene og seks prosent av mennene i Storbritannia overvektige.

I 2004 var situasjonen en helt annen, for da var 24 prosent av hele befolkningen overvektige.

Fedme-eksperter mener utviklingen skyldes et kosthold med høyt fettinnhold, samtidig som folk er mindre fysisk aktive enn de var før.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER .

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.