Hopp til innhold

Hva er egentlig forskjellen på 2G, 3G og 4G?

Juletrelys, mikrobølgeovn og menneskemengder er blant det som påvirker ditt mobilnett. Ekspertene forklarer hva som må til for at du skal ha god dekning.

2G, 3G og 4G

Mobilen vil alltid koble seg opp til den nyeste dekningen, altså 4G, dersom det er tilgjengelig.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

2G, 3G og 4G er betegnelsene på de tre generasjonene mobilnettverk vi bruker.

– Hver generasjon mobilnett blir som en stige der hastigheten blir stadig høyere, forklarer Finn Jarle Kvalheim, journalist i tek.no til NRK.

Da 2G ble introdusert, ble det mulig å sende sms og utføre enkle tjenester på mobilnettet, men nettverket var svært treigt. Med 3G og 4G økte hastigheten til mobilnettet betydelig.

Kan ringe over 4G

De norske mobilnettoperatørene har som mål at 4G skal være like utbredt som 2G innen to år.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør Telenor Norge

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

– Til tross for at 4G regnes som et bedre nettverk enn 3G, kan de ofte tilby den samme brukeropplevelsen. Da bør det ikke bety noe for kundene hvilket nett mobilen bruker, mener Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Mobilnettoperatørene har basestasjoner som bygges over hele landet. De er knyttet til mobilnettverkene og sørger for dekningen. Dersom du befinner deg nærmere en basestasjon som kun gir 3G, vil 4G gi lavere datahastighet.

I år har Telenor startet et pilotprosjekt som åpner for at kundene kan ringe over 4G. Tidligere har det kun vært mulig å ringe gjennom 2G og 3G.

– 4G tale vil gjøre at lydkvaliteten blir bedre, det blir raskere oppkobling og mobiltelefonene vil spare strøm, forteller Amundsen.

Streamer Friends på telefonen

Mobilnettet gjør det mulig å se på serier og filmer på mobiltelefonen.

Foto: Helene Wille Lund / NRK

Krever kapasitet

Det er ikke bare dekningen som påvirker nettverket, datakapasitet i et område har også mye å si. Dersom det er mange mobilbrukere i et område trengs flere basestasjoner for å få nok kapasitet.

Tommy Johansen, dekningssjef i TeliaSonera Norge, bruker en motorvei som metafor når han skal forklare datakapasitetens betydning for hastigheten.

Hvis det er en motorvei med ett kjørefelt og få biler, blir det ikke kø. Dersom det blir flere biler vil hastigheten på kjøringen bli lavere, og det blir nødvendig med flere kjørefelt. Sånn er det med datahastigheten også, sier Johansen.

Finn Jarle Kvalheim, fra tek.no, forklarer at det ikke er nok kapasitet til at operatørene kan tilby den teoretiske makshastigheten til kundene, fordi mobilnettene er delte ressurser.

Kan ikke tilby makshastighet

– Hastigheten til mobilnettene blir også påvirket av elektromagnetiske felt, som finnes rundt elektrisk utstyr, forklarer Kvalheim.

Et eksempel på et slikt forstyrrende element er strålingen fra en mikrobølgeovn. Dessuten bruker ofte det trådløse nettverket, og mobilnettet de samme frekvensene for å gi internettilgang. Dermed kan nettverkene påvirke hverandre, og de kan bli påvirket av de samme elektromagnetiske feltene.

– Det "morsomste" i denne sammenhengen er juletrelys. Forskning viser at lysene kan svekke Wifi-nettet kraftig, og det er svært sannsynlig at de også kan påvirke mobiler, avslutter mobiljournalisten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)