Hopp til innhold

Hva er det med denne teipen?

«Alle» idrettsstjernene bruker den. Har den noe for seg, eller er den bare tull og tøys?

Katrin Holtwick

Den tyske strandvolleyballspilleren Katrin Holtwick trenger neppe å smøre solkrem på magen så lenge hun har denne teipmengden.

Foto: Scanpix

De som følger med på sommer-OL og de som så på fotball-EM tidligere i sommer har sikkert lagt merke til all den fargerike teipen som pryder utøverne på ymse kroppsdeler.

Den tyske strandvolleyballspilleren Katrin Holtwick bruker den, den samme gjør den italienske fotballstjernen Mario Balotelli, det serbiske tennisesset Novak Djokovic, og mange, mange flere.

Er dette en ny hype på linje med gummibåndet Power Balance, som var så i vinden for et par år siden, eller har teipen virkelig noe for seg?

Er blitt brukt i 30 år

Det er ikke hvilken som helst teip. Kinesio Tex-teip, kalles den, og ble utviklet av den japanske legen, kiropraktoren og akupunktøren Kenzo Kase for snart 30 år siden.

I begynnelsen var det sumobrytere som brukte den, men nå ser du altså toppidrettsutøvere over hele verden med denne teipen.

Forskjellen mellom denne og vanlig idrettsteip er at den er elastisk, slik at den ikke «låser» kroppsområdet den festes på.

– Den er mindre rigid enn annen tape og tillater mer bevegelse, sier idrettsfysioterapeut Maren Stjernen ved Hjelp24 NIMI ved Ullevaal stadion.

(Saken fortsetter under bildet).

Mario Balotelli

Den italienske fotballstjernen Mario Balotelli bruker Kinesio Tex-teip på ryggen.

Foto: Scanpix

Skal være som huden din

Ifølge Kenzo Kase skal Kinesio Tex-teip åpne rommet mellom hudlagene dermis og epidermis og gi bedre blodgjennomstrømning og sirkulasjon i lymfesystemet.

Poenget er at den skal etterligne vår egen hud, og på denne måten:

  • virke positivt inn på det nevromuskulære systemet
  • redusere smerte
  • hindre skade
  • gi bedre sirkulasjon og tilheling

Men stemmer dette?

Maren Stjernen

Idrettsfysioterapeut Maren Stjernen.

Foto: Privat

– Ja, sier Maren Stjernen.

– Jeg har prøvd teipen selv, og har brukt den i behandlingen av andre i tre år nå. Hovedsakelig bruker jeg den til å korrigere stillinger og redusere smerter under aktivitet, for eksempel ved knærne.

Stjernen sier teipen også kan bidra til å redusere hevelse etter operasjoner og skader.

– Men er den så fantastisk som man kan få inntrykk av når en nå ser alle de store idrettsstjernene bruke den?

– Nei, det er nok snakk om en liten hype her. Den er blitt mer og mer populær. Du kan godt være litt kritisk til bruken av teipen, for den hjelper jo ikke til alt. Den kan bidra til å bedre ytelse og skadeheling, samt dempe smerte. Men den er ikke noe tiltak alene.

Gjør ingen skade

Stjernen forteller hun ofte ser teipen brukt i sammenhenger der den ikke har noen hensikt, men er likevel ikke nevneverdig bekymret over dette.

– Nei da. Teipen gjør jo ingen skade, den har ingen negative bieffekter. Og har du vondt et sted vil ikke feil bruk av teipen gjøre smerten mindre, så det er ikke fare for at du overbelaster området da.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)