Det beste er å spise en blanding av grønnsaker, frukt og bær som spres utover hele dagen.
Anbefalingen er at det helst skal være tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt. Undersøkelser viser at grønnsaker beskytter mer enn frukt derfor skal du spise mest av dem.
Hva er en porsjon
En porsjon er definert som 150 gram, det vil si en middels stor frukt, omkring 1.5 dl frukt- eller grønnsakjuice, omkring en kvart middagstallerken kokte/wokkede eller rå grønnsaker, en porsjonsbolle med blandet salat eller omkring 2 dl bær.
En porsjon kan bestå av ulike frukt og grønnsaker. Eksempelvis vil en tomat og en gulrot til sammen bli en porsjon.
Lim opp på kjøleskapet

Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig.

Spis helst forskjellige typer frukt og grønnsaker.

Spis gjerne blomkål, brokkoli, gulrot, spinat, hodekål, salat og sitrusfrukter (for eksempel appelsin og grapefrukt).

Spis gjerne friske, rå grønnsaker og salater.
Hvor mye skal barn spise?

Foto: NRK, Tor Risberg
Barn bør også oppfordres til å innta minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig, men porsjonene må reduseres (cirka. 100 gram pr porsjon).
Hvorfor spise forskjellige typer frukt og grønnsaker?
Frukt og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som har positiv effekt på helsen. Man har imidlertid ikke fullstendig kunnskap om hvilke stoffer dette er, og heller ikke hvilke frukt- og grønnsakssorter som inneholder mest aktive stoffer. Derfor anbefales det å spise forskjellige typer.
Må grønnsaker spises rå?
Grønnsakene må ikke være rå. Både frosne, tørkede og hermetiske grønnsaker kan brukes. Tenk imidlertid på hvordan du tilbereder grønnsakene. Det anbefales å bake, dampe og/eller wokke grønnsakene fremfor å koke dem.
Spis ofte og i rett tid
Det er viktig med en regelmessig og hyppig måltidsrytme der du spiser ofte, men kanskje mindre til hvert måltid.

Spis 3-4 hovedmåltider daglig: frokost, lunsj, middag og eventuelt aftensmat.

Spis mindre mellommåltider etter behov. Særlig hvis det går mer enn 4 timer mellom hovedmåltidene. Spis gjerne 5-6 måltider daglig; 3-4 store og 2 små.

Tilpass måltidene etter dagens aktiviteter og gjøremål.

Unngå at et måltid blir mye større enn de andre.

La det gå 3-4 timer mellom hvert måltid. Unngå sene middager.
Tallerkenmodellen

Bruk «tallerkemmodellene» for riktig mengdeforhold mellom ulike matvarer. Foto: NRK Gunnar Holthe