NRK Meny
Normal

Hva bør du bruke pengene på? Her er ekspertenes tips

Halve befolkningen får i snitt 11.000 kroner mer å rutte med denne uka.

Badende barn

Mange trakter etter utenlandsferie, men ikke alle bør prioritere det først.

Foto: Maria Elsness / NRK

– De som har en robust økonomi bør bruke pengene med god samvittighet, sier Smarte Penger-redaktør Geir Ormseth til NRK.

Nylig fikk vi feriepengene inn på konto, og nå er også skattepengene på vei for 2,5 millioner nordmenn. Drøye 22 milliarder kroner skal tilbakebetales til Ola Nordmann – et snitt på 10.964 kroner.

– Særlig barnefamilier med god råd bør prioritere gode familieopplevelser framfor pensjontilværelsen for mor og far, sier Ormseth.

– Stram økonomi? Tenk deg om

– Skal du på ferie og får tusenvis av skattekroner inn på konto, bør du tenke deg nøye om hvis økonomien i utgangspunktet er litt stram, sier økonomisk rådgiver Siw Ødegaard til NRK.

Siw Ødegaard

Siw Ødegaard jobber som økonomisk rådgiver.

Foto: Tor Risberg, NRK

– Prøv å ikke svi av pengene med en gang. Du bør i hvert fall unngå kredittkortgjeld og ferie som finansieres med nebetalingsordninger, lyder hennes råd.

Ødegaard mener det også er fornuftig å betale ned på gjeld, selv nå når renten er lav.

– Gjeld på bolig og studier skal jo betjenes i mange år. Bruker du skattepengene til å redusere gjelden, har du gjort noe lurt den dagen rentene går oppover igjen.

– Prioriter buffer og dyr gjeld

Silje Sandmæl

– Langsiktig sparing i aksjefond er også en god ide, sier Sandmæl.

Foto: DNB

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener det viktigste er at folk prioriterer riktig.

– Det første du bør prioritere, er dyr gjeld. Har du forbruksgjeld og kredittgjeld er det smart å kvitte seg med det først, sier hun til NRK.

Hun trekker også frem viktigheten av å ha oppsparte midler i bakhånd.

– Folk bør ha en solid buffer. Hva den skal ligge på er avhengig av hva du eier og hvor gammelt det er. En gammel bil kan gi dyre verkstedturer, og gamle hvitevarer må kanskje byttes ut etter hvert.

– Har du kontroll på buffer og dyr gjeld, kan du bruke pengene med god samvittighet, sier Silje Sandmæl.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.