NRK Meny
Normal

Husk nye regler til sjøs

I fjor ble det innført nye regler for bruk av fritidsbåter. Den som bryter regelverket risikerer bot på opptil 5000 kroner.

Barn i båt

Barn under 16 år kan føre fritidsbåter under 8 meter, som ikke har mer enn 10 hestekrefter og ikke kan gjøre mer enn 10 knop.

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Bjørn Reppe

Bjørn Reppe, underdirektør i Sjøfartsdirektoratet

Foto: Sjøfartsdirektoratet

Vi står på trappene til en ny sesong, og det kan være lurt å huske på at regelverket til sjøs ble endret 1. mai i fjor.

Blant annet er det nå påbudt med båtførerprøven for de som er født etter 1980 og som skal føre båter over 8 meter (26,2 fot).

Se faktaboks til høyre for utfyllende oversikt over det nye regelverket.

Les også:

Risikerer strenge straffer

Den som bryter loven, risikerer bøter på opptil 5000 kroner og / eller mister retten til å føre fritidsbåt i ett år.

– Både politi og kystvakten utfører kontroller på sommeren, så man kan risikere å bli kontrollert - i år, som i fjor, sier underdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Bjørn Reppe til NRK.no.

Hvordan gikk det i fjor? Fulgte sjøfolket det nye regelverket?

– Det var rimelig bra, tør jeg påstå. Hovedinntrykket vårt var at de som ble stoppet og som skulle ha båtførerbevis, også hadde det.

Les også: Politiet skryter av ungdommen

Barn under 16 år

Barn under 16 år får ikke båtførerbevis, men kan føre fritidsbåter under 8 meter.

Disse skal ikke ha mer enn 10 hestekrefter og skal ikke kunne gjøre mer enn 10 knop.

– Det er viktig å påpeke at lovlige båter for barn med hensyn til lengde og hestekrefter ofte vil kunne gå altfor fort. En liten båt med 9,9 hestekrefter vil jo for eksempel kunne gjøre mye mer enn 10 knop, sier Reppe.

– Et godt tips er at foreldrene kan sperre gassen, slik at båten ikke kan gå fortere enn det som er tillatt. Når poden fyller 16, kan foreldrene så bruke de nødvendige verktøy - og tillate muligheten for flere knop igjen, sier han.

Motorens hestekrefter må vel å merke uansett være under 10; større motorer kan ikke skrus ned.

Les også: Båtførerbevis kan gi falsk trygghet

Ikke krav om kurs

Det er ikke krav om å gå kurs for å ta båtførerprøven, men prøven må avlegges på en datamaskin på et testsenter godkjent av Norsk Test, som drifter ordningen på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

Disse finnes det om lag 400 av rundt om i landet; oversikten finnes hos norsktest.no.

– Husk for øvrig bruk av vest! Det er påbudt med flyteplagg til alle ombord, påpeker Bjørn Reppe avslutningsvis.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.