NRK Meny
Normal

Husk dette før trening i varmen

Følger du disse tipsene, kan du trygt trene på varme sommerdager.

jogging
Foto: Galina Barskaya

- Det er i utgangspunktet ikke farlig å trene i sterk sommervarme, så lenge du sørger for å innta tilstrekkelig væske både før, under og etter økten, sier forsker ved Norges Idrettshøgskole, Espen Tønnessen.

Men er du gravid eller hjertepasient er regelen annerledes. Da bør du bare trene korte økter med lav intensitet - eller ikke trene i det hele tatt på slike dager.

Stort væsketap

På varme sommerdager er det to utforinger som oppstår.

For det første kan du bli dehydrert, hvis du ikke raskt nok klarer å innta tilstrekkelig med væske.

- Dette kan være farlig for hjertepasienter og gravide, men for vanlige folk vil det kun føre til lettere lidelser som kramper og heteslag, sier Tønnessen.

Men drikker du jevnt med væske hele dagen, vil dehydrering sannsynligvis ikke bli noe problem.

- Trener du utholdenhetsaktiviteter med en varighet på under en time, er det tilstrekkelig med tilførsel av en til to desiliter vann per 15 minutter, sier forskeren.

Men er treningsøkten lengre, bør du velge en sportsdrikk med både karbohydrater, mineraler og salter - eller sukkerholdig drikke som saft.

Heteslag i varmen

Den andre utfordringen er at du lett kan bli overopphetet, og du kan få heteslag hvis ikke kroppen klarere å regulere kroppstemperaturen godt nok.

- For å unngå overoppheting på slike varme dager, anbefaler jeg at treningen gjennomføres på morgen eller kveld når temperaturen og luftfuktigheten er på sitt laveste, sier Tønnessen.

Gjennomfør trening med lyse og luftige klær slik at du har gode muligheter for å avgi kroppsvarmen. Beskytt også hodet ved hjelp av en caps i sommervarmen.

Forhøyet puls

Trener du regelmessig med pulsklokke vil du oppdage at pulsen er forhøyet på varme sommerdager selv om du løper på samme fart som på ”vanlige” sommerdager.

- Dette er ikke farlig, men skyldes at kroppen må bruke ekstra energi på å kvitte seg med den ekstra varmen som produseres i varmt klima, sier Tønnessen.

Ifølge forskeren blir i tillegg pulsen forhøyet når luftfuktigheten og temperaturen er høy, for da må kroppen jobbe mer med å lede bort varmen.

- Sykling "avkjøler"

trening, sykkel, sykkelutstyr

Sykling er fin treningsform når det er veldig varmt ute.

Foto: ScanStockPhoto

Mosjonister som ikke bedriver prestasjonsrettet trening, bør vurdere å trene alternative aktivitetsformer.

- På varme sommerdager kan sykling og svømming være flotte og ”kjølende” treningsformer, sier han.

Ved disse aktivitetene klarer kroppen lettere å avgi varme, noe som reduserer risikoen for heteslag.

Ballspill og løping er aktiviteter som lettest kan føre til overoppheting.

Bra treningseffekt i varmen

- Det er ingen forskning som indikerer at trening i varmt klima gir en dårligere treningseffekt, enn trening i vanlig nord-europeisk klima, sier forskeren.

 I så fall hadde neppe vært Kenyanere, Marokkanere og Etiopiere vært ledende innenfor langdistanseløp.

Utøvere som kommer fra land med kaldere klima vil imidlertid ha behov for en akklimatiseringsfase på minst ti dager før de klarer å prestere optimalt i varmt klima.

- Det er grunnen til at utøvere som skal konkurrere i varmt klima drar til konkurransestedet i god tid før konkurransene starter, forklarer Tønnessen.

 

  FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.