Hun har det mest populære navnet

Her er de aller mest vanlige - og noen temmelig sjeldne - hundenavn.

Border collien Bella

Border collien Bella i Stavanger deler navn med flest andre hunder.

Foto: Wibeke Treborg

Hva har hunden Biter felles med Pus, Bølla, Snusken og Dyret? Alle finnes i en ny database med hundenavn.

If har samlet alle de 20.000 registrerte navnene blant hundene som er forsikret i selskapet.

Sigmund Clementz

Moro at en hund kommer løpende når man roper på Pus, sier Sigmund Clementz hos If.

Foto: If

Ifølge databasen er Bella det mest brukte hundenavnet, tett fulgt av Mira. Leo og Max er mest populært blant hannhundene.

– Bella er typisk en golden retriever, mens Mira ofte er en engelsk setter, Leo en puddel og Max en terrier, forteller kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz hos If Skadeforsikring.

Navnespennet er stort. 5654 ulike navn fordeler seg blant de 20.000 firbeinte på lista. Mange av dem er så heldige at de ikke deler navn med andre.

Sjekk her om din hund har et vanlig navn.

Clementz mener at hundeeiere åpenbart er forsynt med mye humor.

– Det er jo morsomt at en hund kommer løpende når man roper på Pus, sier han til NRK.no.

Men Clementz vil ikke anbefale å slå opp sjefens navn for å tø opp stemningen på julebordet.

Les også:

Familiemedlem

­­­Bella troner på navnetoppen i Akershus, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Rogaland, Troms og Vestfold.

Navneforsker Ivar Utne

Navnene på kjæledyra forteller mye om hva folk er opptatt av, sier navneforsker Ivar Utne.

Foto: Marit Stensby / NRK

Det ser ut til at Oslofolk oftere enn andre velger menneskenavn på hundene sine. Navneforsker Ivar Utne tror årsaken kan være at mange i hovedstadsområdet tenker mest på kjæledyret som et familiemedlem.

– Noen populære hundenavn i Oslo er blant de nyeste trendnavnene for barn, sier han til NRK.no.

Tradisjonelt spres navnemotene fra hovedstaden til resten av landet. Det kan hende at dette også gjelder i hundeverdenen, ifølge Utne.

Han er imponert over hundeeiernes kreativitet når de firbeinte skal navngis.

– Navn forteller mye om hva folk er opptatt av. Humor, kjendiser, statsledere, litteratur og tegneserier er godt representert. Og "ira" er utbredt, som i Bira, Kira, Mira, Fira, Jira, Vira, Zira og Qira, sier Utne.

Han synes ellers det er interessant at andelen av de vanligste hundenavnene tilsvarer andelen av de mest populære navnene hos mennesker.

– Selv om hundeeiere kan velge navn de ikke tør å gi til barna sine, fins det selvsagt navn som ikke er kjekt å ha for våre kjære hunder heller, mener han.

Ikke etternavn

Foruten at navnet ikke må være støtende, kan man ikke bruke norske etternavn når hunden skal registreres, forteller Berit Klausen i Norsk Kennel Klub.

– Men navnet i stamtavlen er ofte et annet enn det daglige kallenavnet, legger hun til.

Klausen bekrefter at navngivningen ofte reflekterer eierens forhold til hunden.

– Mange byhunder har veldig personlige navn. Men for trening og jakt er korte og tydelige en- og tostavelsesord det viktigste. De er enklest å rope og lett gjenkjennelige for hunden, forteller hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)