Høyspentmast forsvant fra annonse

I boligannonsen viser bildene fra terrassen på Disen i Oslo en stor grønn eng. Det bildene ikke viser er den store høyspentmasten som står like foran huset.

Retusjerte bort høyspentmast i boligannonse

I boligannonsen på Finn.no er utsikten vesentlig annerledes enn den faktiske utsikten fra huset på Disen i Oslo. Høyspentmasten i bildet til høyre er redigert bort.

Foto: Krogsveen/Privat

– Megleren har jo et ansvar, og dette burde være straffbart, mener Trine Elaine Eiken som kjøpte huset.

Foran Eikens hus på Disen i Oslo står en stor høyspentmast, godt synlig fra terrassen.

I boligannonsen på Finn.no har derimot høyspentmasten «forsvunnet» fra bildene.

– For et par år siden kjøpte vi en bolig uten å dra på visning, da boligen lå i en annen by. Tenk hvis noen hadde gjort det med denne boligen, de hadde jo fått sjokk da de så hva som lå like foran huset, sier Eiken.

Les også: Megler fikset på husbilder

Retusjerte bort høyspentmast i boligannonse

Slik er den egentlige utsikten fra Eikens terrasse.

Foto: Privat

Mørkt under visningen

Eiken kjøpte huset i desember 2009. Det var ikke før etter hun kjøpte det at hun la merke til at megleren har redigert bort masten på bildene.

Trine Elaine Eiken

Trine Elaine Eiken mener det burde være straffbart å fjerne noe så vesentlig som en høyspentmast fra en boligannonse.

Foto: Privat

– Jeg visste heldigvis om høyspentmasten på forhånd da min bror bor i området, men hadde jeg ikke visst om den, er det ikke sikkert at jeg hadde sett den før kjøpet. Det var jo mørkt ute da vi var på visning, forteller hun.

– Det er langt fra sikkert at de andre som bød på leiligheten visste om den, forteller hun.

Les også: Meglere ber takstmenn lyve

– Dårlig redigeringsjobb

Det er Krogsveen som har lagt ut annonsen, og som var megler for salget. De bruker firmaet Zentuvo til fotografering og redigering.

– Dette er bare en dårlig redigeringsjobb. Man har lysnet bildene og lagt på blå himmel, og da har masten blitt mindre synlig. Dette er ikke en bra jobb, men jeg tror ikke det er gjort bevisst, daglig leder Espen Røed i Zentuvo.

– Vi skal ikke fjerne noe som er synlig på bildene. De kan lysnes, og man legger ofte på blå himmel i bildene. Noe mer enn det gjør vi aldri, sier han.

Les også: - Boligselgere forskjellsbehandles

Ikke en god unnskyldning

– Vesentlige ting kan forsvinne fra bildet når man lysner det og setter på blå himmel, men det ikke noen god unnskyldning, mener Simen Myrberget, sertifisert Photoshop-ekspert.

Ifølge ham skal man være skjerpet når man redigerer, slik at ikke viktige ting i bildet faller bort.

– Når noe så vesentlig som en høyspentmast forsvinner fra utsikten i en boligannonse, skal man legge merke til det når man redigerer, og endre det, sier Myrberget.

Les også: Uenige om privat boligsalg er lurt

– Villedende markedsføring

Ifølge Forbrukerombudet skal man ikke fjerne vesentlig informasjon i boligannonser.

Gry Nergård

Fungerende forbrukerombud Gry Nergård mener det er villedende markedsføring når en høyspentmast forsvinner fra utsiktsbildet i en boligannonse.

Foto: Pressebilde

– En slik mast er jo svært vesentlig informasjon i en annonse, og hvis man mister slik informasjon, er det villedende markedsføring, forteller fungerende forbrukerombud Gry Nergård.

– Vi får inn noen slike saker, folk blir jo irritert når de oppdager ting at de har brukt tiden sin på noe som ikke var slik det ble framstilt, sier hun.

I slike saker tar Forbrukerombudet kontakt med megleren, og gjør dem oppmerksom på at dette er noe de ikke får gjøre.

– Megler bør ha kontroll i forhold til hva som havner i annonsen, det er de som er ansvarlig for annonsen, sier Nergård.

Skal ikke skje

– Vi har gitt våre fotografer spesifikk beskjed om at ingenting skal fjernes fra bildene, forteller salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud.

– Jeg kan ikke si hva som har skjedd i dette tilfellet, for jeg kjenner ikke saken, men dette skal ikke skje. Vi er opptatt av at ting ikke skal fjernes fra bildene, verken ledninger, master eller andre faste objekter, sier han.

Han tror ikke dette har vært en bevisst handling fra meglerens side.

– Vi vet det at å fjerne noe bare vil slå tilbake på oss. Det må ha vært en uheldig omstendighet som har ført til dette, tror han.

Har du sett noe lignende? Delta i diskusjonen!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)