Hopp til innhold

– Mer aggressiv markedsføring før jul

Jula er absolutt høysesong for tilbud om dyre lån uten sikkerhet. – Ikke la deg friste, sier Forbrukerrådet.

E-poster om lån

Avsenderen av disse e-postene ønsket ikke å kommentere saken.

Foto: Anette Stensholt / NRK

Tilbudene kommer gjerne via e-post, sms eller i posten. Innholdet i en av e-postene Jo Inge Bjørntvedt i Forbrukerrådet i Telemark så, var:

«Hos oss kan du låne fra 10.000–350.000 kroner uten sikkerhet. Hos oss kan du låne med løpetid fra 1 til 12 år. Lån til noe du ønsker deg eller refinansier lånene/kortene dine hos oss for å spare opptil flere tusen i månedlige utgifter».

Jo Inge Bjørntvedt.

Jo Inge Bjørntvedt mener at markedet for usikret kreditter kjører en mer aggressiv markedsføring nå før jul.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Det er vanvittige summer det opereres med her, og det er ikke beløp som du sannsynligvis klarer å betale tilbake. Det er viktig å være obs på slikt, sier regiondirektør ved Forbrukerrådet i Telemark Jo Inge Bjørntvedt etter å ha sett e-posten

– Forbrukslåne uten sikkerhet, er dyre lån. Det å tro at man kan spare flere tusen kroner i måneden har jeg ingen tro på.

– Ikke la deg friste

NRK.no så på flere e-poster med liknende innhold sammen med Bjørntvedt. Han mener det er helt klart at markedet for usikra kreditter kjører en mer aggressiv markedsføring nå, som er direkte rettet inn mot juletida der folk skal prøve å oppfylle alles ønsker om julegaver.

– Kort og godt sier jeg at folk ikke må la seg friste. Husk at dette skal betales tilbake, og det er stort sett dyre lån du eventuelt sier ja til. Det kan koste deg mulig lån til bolig og bil senere i livet, sier han.

Morten Frantzen.

Morten Frantzen advarer folk mot å gå i det han kaller den samme økonomiske fella som han selv gikk i.

Foto: Privat

En som lot seg friste av slike tilbud er den 36 år gamle småbarnsfaren Morten Frantzen fra Fredrikstad. For en stund siden drev han sitt eget firma og tok opp flere smålån.

– Jeg hadde 350 000 kroner i samlet gjeld fra smålån som jeg tok opp. Og med alle de høye rentene som er på disse smålånene så skal du betale tilbake nesten 500 000 til 600 000 kroner, sier Frantzen.

I den ene e-posten opplyses det at den effektive renta på lån på 65 000 kroner over fem år var på 17,4 prosent. I tillegg kom et etableringsgebyr på kroner 950. Da vil det totalt bli kroner 94 820, står det i e-posten.

– Folk tar opp ekstra lån i jula

Nå jobber Frantzen i Gjeldsforeninga sammen med advokat Vidar Sinding, der de hjelper personer med økonomiske problemer. De merker en kraftig økning i antall henvendelser i tiden nå før og like etter høytiden.

– Det er flere utgifter og forventninger forbundet med jula. Og det vi ser er at de som blir rammet av lånopptak i forbindelse med jul og julehøytid er i utgangspunktet folk som har anstrengt økonomi og som ikke klarer den forbruksøkninga som forventes å være i jula. Man ser at folk tar opp ekstra med lån for å klare disse forventningene, sier Sinding.

– Enkelt å få lånene

36-åringen mener det er altfor lett å få slike lån.

– Det var veldig enkelt å få disse smålånene selv om du har store banklån fra før. Det ble nesten ikke sjekket opp engang. Akkurat der og da syns jeg det var kjempefint at jeg kunne få lånene jeg søkte om, men i etterkant så syns jeg det er veldig skremmende, sier Frantzen.

Han sier at han ikke hadde hørt noen advarsler mot å ta slike lån, og forklarerer at han tok opp lånene fordi han trodde han skulle klare å betale det tilbake.

– Jeg tenkte at jeg kunne ta opp et lån på for eksempel 30 000 kroner og at jeg skulle klare å betale det tilbake om to måneder, men sånn gikk det dessverre ikke. Det som skjedde i mitt tilfelle var at jeg bare flyttet problemene foran meg.

– Spekulativt

Sinding er enig med Bjørntvedt i Forbrukerrådet om at vi nå er inne i tiden der tilbudene om slike lån tar seg opp og Bjørntvedt reagerer på hvordan noen av tilbudene markedsføres.

– Det er liten tvil om at dette er spekulativt. Vi vet at disse som gir muligheten til å få disse store summene som vi snakker om her, skal tjene gode penger. De søker sannsynligvis mot en gruppe mennesker som kanskje har vanskeligheter med å få kreditt eller lån i egen bank og som da har en lavere terskel for å sende en aksept for dette tilbudet. Får du det rett på sms eller på e-posten din, og du der og da sitter med et inderlig ønske om å få penger, så er det fort gjort å si ja, sier Bjørntvedt.

Morten Frantzen advarer folk mot å si ja etter at han merket konsekvensene av å ta opp slike lån, på kroppen.

– Du får deg en kraftig nedtur og når det gjelder økonomi generelt så går det på det psykiske, sier han.

Avsenderen bak e-postene ønsket ikke å kommentere saken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)