NRK Meny
Normal

Høye menn får oftere testikkelkreft

Er du høyere enn gjennomsnittet, kan du ha en forstørret risiko for testikkelkreft, ifølge ny forskning.

Kobe Bryant, USA

Høyde kan være en fordel i mange sammenhenger, men høye menn ser også ut til å ha en økt kreftrisiko. Illustrasjonsfoto.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

En gjennomgang av data fra over 10.000 amerikanske menn, viser at høyde kan ha betydning for hvor utsatt man er for kreft i testiklene.

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos norske menn mellom 15 og 35 år.

For hver femte centimeter man rager over gjennomsnittet, øker risikoen for å utvikle denne sykdommen ifølge forskerne med 13 prosent.

Hvorfor det ser ut til å være en kobling mellom høyde og kreftrisiko, er uvisst.

Ingen utslag på vekt

I tillegg til å se på sammenhengen mellom høyde og testikkelkreft, undersøkte forskerne også om vekt og kroppsmasseindeks (KMI) hadde noe å si.

Her fant man imidlertid ingen sammenheng.

Dataene som ble brukt i studien stammer fra 13 ulike studier av testikkelkreft, alle utvalgt etter kvalitetsmessige kriterier.

Studien er publisert i siste nummer av British Journal of Cancer.

Mange overlever

Ole Alexander Opdalshei

Menn med testikkelkreft i familien bør være spesielt oppmerksomme, sier Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff

Avdelingssjef Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen understreker at testikkelkreft tross alt er en sjelden sykdom.

- Det er i underkant av 300 som får denne diagnosen i Norge hvert år, og 95 prosent blir kurert, opplyser han til NRK.no.

Han er opptatt av at det ikke er noen grunn til å skremme unge menn.

- Det viktigste er at hvis man kjenner en ekstra kul eller har ømme testikler over tid, så bør man gå til lege. Sjelden er det kreft, men det kan være andre ting som trenger behandling, for eksempel betennelse i testiklene, forklarer Opdalshei.

Han oppfordrer også menn som har opplevd testikkelkreft i nær familie til å være ekstra oppmerksomme.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.