Neste uke er det høstferie i store deler av landet, og mange kommer nok til å benytte sjansen til å reise utenlands. Men nesten uansett hvor du reiser, vil årets høstferie blir en god del dyrere enn hva den var for bare ett år siden.
– Sammenliknet med høstferien i fjor er kronekursen betydelig svekket, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea, til NRK.no.
Hun tror mange utenlandsreisende nordmenn vil merke at ferien blir litt dyrere enn vanlig.
– Det er klart at når kursen endrer seg med noen få øre, vil det bare utgjøre noen få kroner på en ukes ferie, men når vi snakker om en så stor svekkelse, begynner det å bety litt for lommeboken, sier Boye.
- UT PÅ TUR? Har du sett de nye flyplass-slusene?
Så mye dyrere blir ferien
I september i fjor lå eurokursen på godt under 8 kroner per euro. De siste dagene ser den ut til å ha etablert seg på over 8-tallet.
Det britiske pundet kryper stadig nærmere 10 kroner stykket, og den amerikanske dollaren ligger og vipper på rundt 6 kroner.
Har du planer om å handle over grensen, må du også belage deg på å betale mye mer enn tidligere. I januar i år skrev NRK.no at 100 danske kroner bare kostet i underkant av 98 norske kroner. Nå må nordmenn betale mer enn 108 kroner for 100 danske.
Svenskehandelen kommer også til å koste mer. Onsdag kostet en svensk hundrelapp nesten 94 kroner.
– Ved inngangen til året lå kursen på 86 kroner for 100 svenske, og nå er den oppe i nesten 94 kroner. Det er det svakeste vi har sett på veldig lenge, vi må faktisk tilbake til 2003 for å finne tilsvarende, sier Boye i Nordea.
Mer valuta for pengene
Uavhengig av de relativt dårlige kursene, er det enkelte ting du kan gjøre for å få mer valuta igjen for pengene dine på utenlandsreisen.
Økonom og daglig leder for Finansportalen, Elisabeth Realfsen, har et par tips til hva du bør huske på, når du betaler på ferie i utlandet. Det første tipset er å betale i lokal valuta.
– Når du drar kortet i butikk, er det veldig mange steder som spør deg om du vil betale i lokal valuta eller norske kroner. Da skal du alltid betale i lokal valuta, for da er det kortselskapene som setter valutakursen. Betaler du i norske kroner, er det butikkene selv som setter kursen, og vi har sett eksempler på «texaskurser» enkelte steder, sier Realfsen til NRK.no
Finansnæringen støtter også dette rådet. DNB, Nordea og Skandiabanken er blant bankene som har advart mot å betale i norske kroner i utlandet. Stikkprøver NRK.no gjorde i sommer, bekreftet også at det var billigere å betale i lokal valuta.
Dyrt minibankuttak i utlandet
Elisabeth Realfsen anbefaler også å tenke seg om, før man tar ut penger i utenlandske minibanker.
En undersøkelse gjort av Finansportalen og Forbrukerrådet, viste at minibankkontanter kan koste deg mer enn nødvendig.
– Vi fant at gebyrene ved uttak av kontanter med kredittkort i minibank var vesentlig høyere, enn ved bruk av kort i butikker og tjenestesteder, sier økonomieksperten.
Ei heller er det spesielt smart å ta ut mye utenlandsk valuta ved avreise fra norske flyplasser. Kontantbehandling koster bankene penger, derfor er det ikke nødvendigvis gode kurser og små gebyrer du får ved flyplassene.
Men det er også en annen grunn til å ikke ta ut store summer før ferien.
– Av sikkerhetsmessige grunner bør du ikke ha et lass med kontanter på deg på ferie, så det er ingen god idé å ta ut mye penger på flyplassen, sier Realfsen.
- Kontanter igjen etter ferien? Dette bør du ikke gjøre med pengene