Hostetriks mot sprøyteskrekk

En enkel hoste-metode får vaksiner til å kjennes mindre vonde. Lær deg trikset her!

Barn hoster hos legen

To falske host kan forandre opplevelsen av sprøytestikk.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sprøytestikk er en stor skrekk for en del av oss, og de færreste lar seg stikke med glede.

Nå har forskere tatt smerten på alvor og kommet fram til en metode som reduserer ubehaget betraktelig - i hvert fall for en del av oss.

Metoden er testet ut ved rutine-vaksinering av amerikanske barn i alderen 4-5 og 11-13 år, og viser at et par host er alt som skal til for å redusere følelsen av smerte.

To host - i riktig tid

"Hoste-metoden" går ut på å hoste kontrollert to ganger:

  1. Oppvarmingshost FØR stikket. Moderat styrke.
  2. Et host SAMTIDIG som nålen stikker.

Metoden krever ikke noe utstyr, minimalt med opplæring og lite ekstra tid. Både foreldre, barn og helsepersonell oppfattet metoden som enkel og overkommelig.

Virker, men ikke for alle

Ved første gjennomgang av resultatene, viste metoden ingen effekt. Men etter en ny gjennomgang, viste det seg at metoden faktisk var effektiv, men ikke for alle grupper.

Ut fra det begrensede utvalget, ser det ut til at metoden virker best på personer med europeisk avstamning, men forskerne vil ikke konkludere med at dette nødvendigvis stemmer.

Så i påvente av flere hoste-metode-studier er det bare å prøve ut trikset selv. Verre blir det i alle fall ikke!

Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.