Hostetriks mot sprøyteskrekk

En enkel hoste-metode får vaksiner til å kjennes mindre vonde. Lær deg trikset her!

Barn hoster hos legen

To falske host kan forandre opplevelsen av sprøytestikk.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sprøytestikk er en stor skrekk for en del av oss, og de færreste lar seg stikke med glede.

Nå har forskere tatt smerten på alvor og kommet fram til en metode som reduserer ubehaget betraktelig - i hvert fall for en del av oss.

Metoden er testet ut ved rutine-vaksinering av amerikanske barn i alderen 4-5 og 11-13 år, og viser at et par host er alt som skal til for å redusere følelsen av smerte.

To host - i riktig tid

"Hoste-metoden" går ut på å hoste kontrollert to ganger:

  1. Oppvarmingshost FØR stikket. Moderat styrke.
  2. Et host SAMTIDIG som nålen stikker.

Metoden krever ikke noe utstyr, minimalt med opplæring og lite ekstra tid. Både foreldre, barn og helsepersonell oppfattet metoden som enkel og overkommelig.

Virker, men ikke for alle

Ved første gjennomgang av resultatene, viste metoden ingen effekt. Men etter en ny gjennomgang, viste det seg at metoden faktisk var effektiv, men ikke for alle grupper.

Ut fra det begrensede utvalget, ser det ut til at metoden virker best på personer med europeisk avstamning, men forskerne vil ikke konkludere med at dette nødvendigvis stemmer.

Så i påvente av flere hoste-metode-studier er det bare å prøve ut trikset selv. Verre blir det i alle fall ikke!

Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)