Hopp til innhold

Hopp med hodet

Nå utplasseres trampoliner i de tusen hager – og med trampolinene kommer dessverre også en del ulykker. Her får du tips til sikker hopping.

Vårglede på trampoline

Det er særlig barn i alderen 10 til 15 år som skader seg ved hopping, men legevaktene får inn trampoline-skadde helt ned i 3-årsalderen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vår og sommer er høysesong for utplassering av trampoliner. Det befinner seg et stort antall trampoliner rundt omkring i norske hager, og det skjer stadig ulykker.

Oversikt over nøyaktig antall trampoline-skadde finnes ikke, men i Danmark anslås det at det hvert år kommer omkring 8000 barn til skade ved hopping, ifølge Danmarks Radio.

– Det verste er hodeskadene

– Antallet skader må ses i sammenheng med den utstrakte bruken av trampoliner i sommersesongen, sier seniorrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Sverre Limtun til NRK.no.

– Men hvert år skjer det en del skader, og det verste er hode- og nakkeskadene, sier han.

Det er særlig barn i alderen 10 til 15 år som skader seg ved hopping, men legevaktene får inn trampoline-skadde helt ned i 3-årsalderen.

Les også: Millionerstatning etter trampoline-ulykke

Ikke lurt med flere på trampolinen

– Trampolinehopping er veldig bra for den motoriske utviklingen, men det er viktig å hoppe i forhold til den motorikken man har, sier Sverre Limtun.

– Generelt sier vi at forsøk på salto kanskje ikke er så lurt; det er dette som vanligvis gir nakke- og hodeskader.

De aller fleste skadene skjer imidlertid fordi det er flere personer på trampolinen samtidig, og dette er særlig risikabelt når lillebror skal hoppe med de store – altså når personene på trampolinen har forskjellig vekt.

Les også: Kranglet om trampoline i retten

De voksnes ansvar

– Flere personer på en trampoline samtidig øker risikoen betraktelig, sier Limtun.

– Hender, albuer, skuldre, nakker, knær, ankler og tær skades ved feillanding på duken eller sammenstøt med andre.

Limtun understreker at det her, som på andre arenaer er de voksne som må sørge for at barna kan utfolde seg trygt.

Les også: Gammel trampoline gjør stor skade

– Må sette grenser og gå over utstyret

– De voksne må sette grenser for hva som er lov og ikke – og sørge for forsvarlig vedlikehold av trampolinene, sier seniorrådgiveren.

– Nå etter vinteren er det spesielt viktig å gå over utstyret. Har trampolinen stått ute under en meter snø, kan dette ha vært uheldig.

Duk, fjæring og polstring av kantene rundt er blant tingene som er viktige å sjekke.

Les også: Trampoline fløy gjennom lufta

Lovpålagt vedlikehold

Trampoliner faller inn under reglene i produktkontrolloven, som stiller krav til at produkter ikke skal medføre helseskade.

Loven gjelder også blant annet foreldre som monterer barnemagneten i hagen; de har ansvaret for at trampolinene er riktig montert og plassert trygt på et ufarlig underlag.

Foreldrene er også når andres barn hopper på «deres» trampoline ansvarlige for at bruken skjer i samsvar med brukerveiledningen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)