I fire uker har NRK Forbrukerinspektørene forsøkt å redde høna. I siste episode ble over 7000 høner slaktet og er nå på vei ut i butikkene. Men det stopper ikke der, nå blir det trolig mer slakt.
Nortura åpner nå opp for å slakte verpehøner, og også dagligvarekjedene er positive til å selge høner.
– Det skal ikke stå på oss. Vi slakter, hvis dette er et produkt folk vil ha, sier kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura.
– Kan slakte alle hønene i Norge
Det er også i disse dager bevilget penger til å undersøke hvordan hønene kan slaktes på gårdene.
Ytterøykylling AS, som i dag er det eneste slakteriet i Norge som slakter høner, har nå fått nesten åtte millioner kroner til å undersøke om det lar seg gjøre å bygge et mobilt slakteri og se om det er lønnsomt.
Dette er en slaktecontainer som kan transporteres rundt slik at hønene kan slaktes direkte på gården.
– Med mobile slakterier kan vi i teorien slakte alle hønene i Norge, sier Lasse Kjønstad, daglig leder i Ytterøykylling.
Ytterøy skal samarbeide med den uavhengige forskningsorganisasjonen Sintef. De har lenge jobbet for å utnytte verpehøna til mat, olje og proteiner.
– Hvis dette går bra håper vi å ha på plass et mobilt slakteri innen 2018, sier Kjønstad.
Kjønstads erfaring er at folk vil ha høne.
– Vi slakter i dag 300.000 høner i året, og vi har etterspørsel etter mye mer.
En høne hver
Nortura slaktet et hønsehus med verpehøner i forbindelse med serien «FBI Redder Høna». Forrige gang de slaktet er flere år siden.
– Kanskje tiden nå er inne for at folk har lyst til å begynne å spise høne igjen, sier Flø Skagen.
Og det er ikke så mye som kreves for at vi skal spise alle verpehøner i Norge.
– Det krever at hver nordmann spiser en høne i året. Når vi spiser eggene, hadde det jo vært bra hvis vi tok ansvar og spiste høna også, sier Flø Skagen.
Butikkkjedene Coop, Norgesgruppen og Orkla opplyser til NRK at de ønsker å tilby høne til norske forbrukere i , med forbehold om at folk er interessert i å kjøpe den.